- 52 επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν μειωση μισθών εως και 42%…
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, απο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος προωθεί μετριοπαθέστερη λύση για τους μισθούς, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας δεν θίγει τις κατώτατες αποδοχές, ούτε τον 13ο και 14ο μισθό, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά, εφόσον υπάρξει συμφωνία.
Σημειώνεται οτι η τρόικα, μέσω του εκπορσώπου της Κομισίον Ματίας Μορς έχει ζητήσει τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου.
Αναλυτικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:
-την καταβολή κανονικά της αύξησης 2,5% απο τον ερχόμενο Ιούλιο στον κατώτατο μισθό που προβλέπει η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
-το πάγωμα κατα την τριετία 2013-2015 του νέου κατώτατου μισθού παράλληλα με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων
-την κανονική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το σενάριο αυτό προτείνεται να προωθηθεί στη Βουλή με σχεδιο νόμου και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Τα επιχειρήματα που θα προβάλει το υπουργείο εργασίας προς την τρόικα
-Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1995-2009 κατα 26,8% δεν οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών. Οι μισθοί συμετέχουν μόνο κατα το ένα πέμπτο στον παράγοντα ανταγωνιστικότητα και μία νέα μείωση θα επέφερε μόνο μεγαλύτερη ύφεση
- Ηδη στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικό είναι οτι μείωση έως 42% προβλέπουν οι 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ εργοδοτών και σωματείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν συνολικά 17.531 εργαζόμενους και ήρθαν να προστεθούν στις 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πρίν απο την ψήφιση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου.