Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ “ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ”

http://1.bp.blogspot.com/_XZJuAdcsu8o/TH9DBPEXMyI/AAAAAAAAIuU/47rUMZqH0W4/s1600/Olympios_giorgakis.jpg

Ο σύλλογος διανύει τον 94ο έτος από την ίδρυσή του (έτος ίδρυσης 1918 σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του καταστατικού). 94 χρόνια δράσης του συλλόγου στην κοινωνία της Κατερίνης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του στον ετήσιο μεγάλο χορό (μαρί κόρου) το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 20:00 το βράδυ στο κέντρο “Ελιά”.

Τη βραδιά θα ανοίξουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου με παραδοσιακούς χορούς και μουσική της περιοχής μας. Θα ακολουθήσει κοπή της πίτας και πλούσια λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση του ταμείου του Συλλόγου με σκοπό την περαίωση της ανακαίνισης της λέσχης. Η βραδιά θα κλείσει με χορό και γλέντι.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στον χώρο της εμποροπανήγυρης (Ανδρομάχη) θα γίνει το άναμμα του Φανού. Στις 18:00 το απόγευμα καλούνται οι φίλοι του καρναβαλιού να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας και σε πομπή με σφυρίχτρες και ντουντούκες να φτάσουν στον χώρο του Φανού. Προπομποί τα “Μπαμπαλιούρια”. Στη συνέχεια θα στηθεί το γαϊτανάκι από το χορευτικό του συλλόγου και θα ανάψει ο Φανός. Ένα παραδοσιακό δρώμενο που συμβολίζει την φώτιση και το ζέσταμα της μακράς και κρύας νύχτας του χειμώνα και τον ερχομό της εαρινής περιόδου με τη γέννηση και βλάστηση της φύσης. Εξού και τα υπονοούμενα όπως το “Μπουρανί” στον Τύρναβο και τα αθυρόστομα αστεία και αποκριάτικα τραγούδια στην Κοζάνη. Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς και μουσική με σουβλάκι και γλυκό κρασί και οι τολμηροί θα κάνουν και πυροβασία.
Τέλος το Σάββατο 3 Μαρτίου στο κέντρο “Ελιά” θα πραγματοποιηθεί, από το γυναικείο τμήμα του συλλόγου, ο παραδοσιακός ετήσιος χορός “Ντούφες” (μη τολμήσει και μπει στο χορό άντρας...). Οι “Ντούφες” είναι μια καθαρά γυναικεία εκδήλωση και συμβολίζει την προσπάθεια της γυναίκας να βγει από τα ασφυκτικά πλαίσια του σπιτιού και να απελευθερωθεί. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα διότι δεν μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε!



Για το Δ.Σ.



Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Τσιόκας Ηλίας Κλεοπάτρα Φτεργιώτη