Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τηλεδιάσκεψη μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ με το CERN

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ, συνομίλησαν με τον Albert De Roeck, Διευθυντή του πειράματος που διεξάγεται στο CERN, σχετικά με την ανακάλυψη του σωματιδίου HIGGS. Η συνομιλία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου και συμμετείχαν μαθητές του Λυκείου με τη συνδρομή των καθηγητών του σχολείου, Παπαβραμίδη Φιλάρετου και Μπατζογιάννη Ηλία.

Ο κ. Albert De Roeck ενημέρωσε τους μαθητές για τα πρόσφατα ευρήματα του πειράματος και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών. Η εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος και μαθητές άλλων εννέα σχολείων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνει το CERN σχετικά με τις δραστηριότητές του και την εκλαΐκευση της επιστήμης.

Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ ενσωματώνουν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία μια σειρά από δράσεις που εξοικειώνουν τους μαθητές με τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν επισκεφτεί το CERN το 1999, το 2002 και το 2007, ενώ παράλληλα παίρνουν μέρος και σε πρωτοβουλίες του εν λόγω Ερευνητικού Κέντρου.

Το CERN είναι το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο στην επιστήμη της Φυσικής. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται δύο πειράματα με τις ονομασίες ATLAS και CMS με σκοπό την ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού». Το Δεκέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε από δύο διαφορετικές ομάδες ότι κατέγραψαν δεδομένα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs.