Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Στο Επιμελητήριο Πιερίας ενημέρωση επιχειρηματιών για πέντε αγορές του εξωτερικού: Ρωσία, Πολωνία, Ιταλία, Σκόπια και Ρουμανία


  • Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών από Στελέχη Οικονομικών – Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
  • Μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών στις Β2Β συναντήσεις


Μαζική ήταν η προσέλευση του επιχειρηματικού κόσμου στις διήμερες εργασίες πληροφόρησης για πέντε αγορές του εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 7 και 8 Μαρτίου.
Στελέχη Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις πληροφόρησης των επιχειρηματιών στην Πιερία δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για τους τρόπους προσέγγισης αγορών, στις οποίες εργάστηκαν επί σειρά ετών ως εμπορικοί ακόλουθοι.

Συγκεκριμένα, την αγορά της Ρωσίας παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Μάρκος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ , της Πολωνίας ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, της Ιταλίας ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, των Σκοπίων (FYROM) ο κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ και της Ρουμανίας η κα Βάσω Κουσκούτη, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄. Επίσης, στην αποστολή συμμετείχε ο κ. Δημήτριος Πιτσιδήμος, γραμματέας ΟΕΥ Γ΄, στέλεχος της Β8 Διεύθυνσης επιχειρηματικής ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι αμείωτο παρέμεινε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών με εξαγωγικό προσανατολισμό, που κατέκλυσαν τη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας το απόγευμα της Τετάρτης, στην κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης για τα «μυστικά» διείσδυσης στις συγκεκριμένες χώρες. Μάλιστα, εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις (Β2Β) που πραγματοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα, μεταξύ επιχειρηματιών και ομιλητών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας και πλήθος επιχειρηματιών.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
«Το Επιμελητήριο Πιερίας στηρίζει την εξωστρέφεια των πιερικών επιχειρήσεων»

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε: «η πρωτοφανής συμμετοχή των επιχειρηματιών στη δράση αυτή υποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για έγκυρη και άμεση ενημέρωση. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε ο βασικός μας στόχος για υπεύθυνη πληροφόρηση από ανθρώπους που γνωρίζουν τα δεδομένα και τους τρόπους διείσδυσης στις ξένες αγορές. Το Επιμελητήριο Πιερίας στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την εξωστρέφεια των πιερικών επιχειρήσεων δίνοντας προοπτικές στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Να σημειώσουμε ότι, παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται δείχνοντας το δρόμο της ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που μας τίμησαν με την παρουσία τους και κυρίως για τη μεγάλη προθυμία τους να ενημερώσουν με τον καλύτερο τρόπο το κάθε ένα μέλος που απευθύνθηκε σ’ αυτούς».

Β2Β συναντήσεις

Περισσότεροι από 60 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομιλητές κατά τη δεύτερη ημέρα της παρουσίας τους στην Πιερία. Η ενημέρωση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Οι επιχειρηματίες της Πιερίας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Β2Β συναντήσεις όπου έλαβαν εξειδικευμένη πληροφόρηση για τις χώρες του προσανατολισμού τους.


Κεντρική Εκδήλωση παρουσίασης των ξένων αγορών

Στην Ενημερωτική ημερίδα υπό τον τίτλο «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν βασικά στοιχεία των αγορών της Ρωσίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Σκοπίων και Ρουμανίας. Οι ομιλητές ανέλυσαν τα δεδομένα, τις προοπτικές και τους τρόπους προσέγγισης επιχειρηματιών στις εν λόγω χώρες. Η εκδήλωση, που διήρκησε περίπου 3 ώρες, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο.

Αναλυτικότερα, για την πορεία των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας –Ρωσίας και στις προοπτικές διεύρυνσής τους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος Α’ ΟΕΥ, Ιωάννης Μάρκος ο οποίος είναι αρμόδιος για τη ρωσική αγορά. Το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία διαμορφώθηκαν σε 321,7 εκατ. δολ. και οι εισαγωγές στα 4.668 εκατ. δολ. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία εκτιμώνται σε 2,5 δισ. δολ., ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της 3Ε να επενδύσει στη χώρα 3 δισ. δολ. Περίπου 75 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε όλους τους τομείς, ενώ σημαντική είναι η παρουσία των 40 ομογενών επιχειρηματιών σε θέσεις κλειδιά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μάρκος για την κατά 70% απορρόφηση των ελληνικών ακτινιδίων από τη ρωσική αγορά αλλά και για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ρώσων τουριστών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 2010 έκαναν τουρισμό στην Ελλάδα 350.000 ρώσοι, το 2011, 600.000 και φέτος αναμένονται 850.000.

«Η Πολωνία αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά ειδικά μετά και την ένταξή της στην ΕΕ», ανάφερε ο
σύμβουλος Α’ ΟΕΥ Θόδωρος Ξυπολιάς, αρμόδιος για την αγορά της Πολωνίας. Σημείωσε, ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα σχετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς οι Πολωνοί πέραν της γνώσης της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, γνωρίζουν τη χώρα μας καθώς αρκετοί από αυτούς την επισκέπτονται ως τουρίστες. Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό για τους πολωνούς (ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 400 χιλ. άτομα ετησίως) ενώ παρουσιάζει σημαντική αύξηση ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας ενημέρωσε ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, τονίζοντας ότι για την Ιταλία είμαστε βασικοί προμηθευτές πρώτων υλών της βιομηχανίας τους. Σημείωσε ότι παρά την κρίση υπάρχει σταθερή προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα brand names. Τόνισε, δε, ότι το 2011 αυξήθηκαν κατά 20% οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Ιταλία

Οι ελληνικές εξαγωγές στη FYROM άγγιξαν το 1 δις ευρώ το 2011, ενώ οι κύριοι τομείς που έχουν επενδυθεί ελληνικά κεφάλαια είναι η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος, η βιομηχανία, τα τρόφιμα – ποτά και οι τηλεπικοινωνίες, σημείωσε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, αρμόδιος για την αγορά της ΠΓΔΜ (Σκόπια). Τονίστηκε ότι στη χώρα υπάρχει ειδικό καθεστώς στη φορολογία ενώ η ίδρυση μιας εταιρείας γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Τα δεδομένα της Ρουμανικής αγοράς παρουσίασε η αρμόδια κα Βάσω Κουσκούτη, Γραμματέας ΟΕΥ Α’. Στη Ρουμανία μεγάλη άνοδο σημείωσε το Real Estate, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στη χώρα 1500 ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερες προοπτικές υπάρχουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ρουμάνους.

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Πιτσιδήμος, γραμματέας ΟΕΥ Γ΄, στέλεχος της Β8 Διεύθυνσης επιχειρηματικής ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε για τα εργαλεία της οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου και τους βασικούς πυλώνες άσκησης οικονομικής διπλωματίας.