Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κάθετη ήταν η πτώση της τιμής της πατάτας τον Απρίλιο (στο -26%), μετά την εξάπλωση του «κινήματος της πατάτας».

Κι αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες...
Οπως προκύπτει από τις... τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον προσδιορισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η τιμή της πατάτας υποχώρησε κατά 24,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.

Στον αντίποδα, το «καλάθι της νοικοκυράς» έγινε ακριβότερο καθώς παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά
και αβγά κατά 2,7%, σε νωπά λαχανικά κατά 5,4%, στον καφέ 6%, στους χυμούς 7% και στα αναψυκτικά 8,6%.

Επίσης καταγράφηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων, π.χ. ηλεκτρισμός +13,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 15,6% και στο φυσικό αέριο 20,7%. Μειώσεις είχαμε στις τιμές των φαρμάκων κατά 5,1% και στα έξοδα ξενοδοχείων κατά 7,9%. Λόγω των παραπάνω μεταβολών αναστράφηκε τον Απρίλιο η πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Διαμορφώθηκε στο 1,9% από 1,7% τον Μάρτιο. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,5% τον Απρίλιο, από 1,4% τον Μάρτιο και 3,7% τον Απρίλιο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 1,9% τον Απρίλιο προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

•Την άνοδο κατά 1,7% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως σε φρούτα, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αβγά, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, καφέ, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων.
•Την άνοδο της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.