Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τραυματισμοί και κατά πόσο ευθύνεται... ο πλαστικός χλοοτάπητας!




Τραυματισμοί και κατά πόσο ευθύνεται...

ο πλαστικός χλοοτάπητας!

Ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι αγωνιστικοί χώροι με πλαστικό χλοοτάπητα σχετίζονται με αναλογικά περισσότερους τραυματισμούς σε σχέση με τα τερέν με φυσικό χόρτο.



Η Ευρωπαική, όπως άλλωστε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, ενθαρρύνουν τα προϊόντα των εταιρειών με πλαστικό χόρτο. Εντελώς συμπτωματικά, μάλιστα, τα εργαστήρια των εταιρειών όπου γίνονται οι πειραματισμοί για νέους τύπους συνθετικού χλοοτάπητα, βρίσκονται σχεδόν...δίπλα στα γραφεία της ΦΙΦΑ στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι σαφή.

Στο πλαστικό χόρτο καταγράφονται 67% περισσότεροι τραυματισμοί σε σχέση με το φυσικό χόρτο. Η αναλογία είναι αξιοσημείωτη, τόσο για τους σοβαρούς όσο και για τους πιο απλούς τραυματισμούς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε σχέση με τα γόνατα των αθλητών καθώς εκεί προκαλούνται οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τα τερέν με πλαστικό χόρτο που ωστόσο είναι σε κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και στην Σκανδιναυία για τα προπονητήρια των ομάδων. Εκεί το πλαστικό χόρτο δίνει λύσεις και παράλληλα οι τραυματισμοί είναι περιορισμένοι. Φαίνεται ότι είτε η “συμπεριφορά” του πλαστικού τερέν είναι διαφορετική όταν είναι σε κλειστό χώρο, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή την πολυτέλεια την έχουν ομάδες σε λίγες χώρες.

Αυτοί που ανακάλυψαν το πλαστικό χόρτο για τα γήπεδα είναι οι Αμερικανοί. Το τερέν αυτό δημιουργήθηκε στα εργαστήρια Πανεπιστημίου στην Βόρεια Καρολίνα, το 1961. Πριν από 50 χρόνια δηλαδή. Η διάδοση του πλαστικού χόρτου ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '70 αλλά, πλέον, δεν έχει την απήχηση στην οποία ήλπιζαν όσοι επένδυσαν σε αυτή την προοπτική.

Για αυτό και οι επιχειρηματίες και οι “εγκέφαλοι” του ποδοσφαίρου έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στην Ινδία, άλλες χώρες της Ασίας, αλλά και στην Αφρική.

Εκεί είναι πιο εύκολο να εφαρμόσουν τα πλάνα τους. Ο ρυθμός τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα σε γήπεδα στην Ευρώπη έχει περιορισθεί αισθητά καθώς αποδεικνύεται ότι δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνει ενώ οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές απορρίπτουν σε ποσοστό...97% τα τερέν με συνθετικό αγωνιστικό χώρο.

Στην Ελλάδα, από τις ομάδες των τριών επαγγελματικών πρωταθλημάτων, δεν υπάρχει πλέον κάποια που έχει γήπεδο με πλαστικό χόρτο αλλά στην Δ΄ Εθνική είναι σχετικά συχνό αυτό το φαινόμενο καθώς υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιούνται οι ίδιοι χώροι από αρκετές ομάδες. Έτσι, δεν μπαίνει πια θέμα επιλογής και οι κίνδυνοι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα...

Αντίθετα, στην Αμερική, το ποδόσφαιρο παίζεται πια κατά κύριο λόγο σε πλαστικό τερέν, αλλά εκεί έχουν διατυπωθεί ανησυχίες όχι τόσο για τους τραυμαισμούς όσο για το ενδεχόμενο να συσχετίζεται ο συνθετικός χλοοτάπητας με κρούσματα καρκίνου. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα, οι έρευνες από τις υπηρεσίες υγείας της Αμερικής, δεν ανέδειξαν συσχετισμό ανάμεσα στον πλαστικό αγωνιστικό χώρο και στην εμφάνιση καρκίνου.

Η εικόνα είναι διαφορετική σε ότι αφορά τη χρήση γηπέδων με πλαστικό τερέν από παιδιά. Είναι φανερό ότι προκαλούνται σημαντικές επιβαρύνσεις για τη μέση, τα γόνατα και τους αστραγάλους τους, ανάλογα βέβαια και με την ποιότητα του αγωνιστικού χώρου όπου προπονούνται και αγωνίζονται. Δεν υπάρχει, πάντως, “ενοχοποίηση” των τερέν με πλαστικό χόρτο για σοβαρούς τραυματισμούς σε παιδιά. Υπάρχει, όμως, ευθεία σχέση με τη φθορά στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους αυτών των παιδιών που πληρώνουν αργότερα το κόστος από αυτή την επιβάρυνση..
Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team