Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σχόλιο του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΣΥΝ για την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ

Όψιμα η Νέα Δημοκρατία ανακαλύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής οργανισμός, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Είναι όμως απολύτως συνυπεύθυνη για την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, αφού ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο με τους εφαρμοστικούς νόμους που οδήγησαν στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, κούρεψαν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και οδήγησαν σε μεγαλύτερο περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και την κατάρρευση των μισθών. Άλλωστε συμμετείχε για έξι μήνες με υφυπουργό τον κ. Βαρτζόπουλο στην ηγεσία του υπουργείου υγείας της μνημονιακής κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μια καθαρά μνημονιακή επιλογή με αποκλειστικά λογιστικά κριτήρια περικοπών, αδιαφορώντας για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε στη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ήδη 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι βρίσκονται όμηροι ενός συστήματος με λιγότερους γιατρούς, με μειωμένες παροχές, με μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα βγαίνουν κερδισμένα από την μεθοδευμένη διάλυση των εργαστηρίων του ΙΚΑ με ανυπολόγιστο κόστος και για τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ με συσσωρευμένα χρέη 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και με ελλειμματικό προϋπολογισμό αρκετών δις για το 2012, οδηγείται από τους πρώτους κιόλας μήνες της λειτουργίας του με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων άμεσα. Τελικός τους στόχος είναι η παράδοση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η παροχή υπηρεσιών υγείας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στη πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα με επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα ΚΥ κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας.
Η καταδίκη των μνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές και η ανάδειξη μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης είναι απαραίτητος όρος για να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή.
Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Νομού Πιερίας
Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr