Φοροδιαφεύγουν πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σκιάθο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών
Μάλιστα, τα ποσοστά...
φορολογικής παραβατικότητας που καταγράφονται σε αυτές τις περιοχές, είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Μόνη εξαίρεση φαίνεται η χερσαία περιοχή της Μαγνησίας, όπου το ποσοστό φοροδιαφυγής κινείται στο 34,4%.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των καλοκαιριών ελέγχων που διενεργούνται από το ΣΔΟΕ, η «προσοχή» των υπηρεσιών εστιάζει σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Συνολικά, από τις 6 Ιουλίου ως τις 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 1.410 έλεγχοι, ενώ εντοπίστηκαν 805 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 22.435 παραβάσεις –το μέσο ποσοστό παραβατικότητας για τη χώρα διαμορφώθηκε στο 57,1%.
«ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΑ»
Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περιοχές της Θεσσαλίας δείχνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Στη Λάρισα, σε 40 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν 25 παραβάτες για συνολικά 128 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας62,5%), σε Τρίκαλα-Καρδίτσα, σε 6 ελέγχους εντοπίστηκαν 4 παραβάτες για 7 παραβάσεις (ποσοστό 66,7%) και στη Σκιάθο σε 44 ελέγχους εντοπίστηκαν 29 παραβάτες για 46 παραβάσεις (ποσοστό 65,9%).
Στη Μαγνησία, σε 32 ελέγχους εντοπίστηκαν 11 παραβάτες για 24 παραβάσεις (ποσοστό 34,4%).
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε το 100% -δηλαδή, σε κάθε έλεγχο που έγινε εντοπίστηκαν φορο-φυγάδες. Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κως, Ρέθυμνο και Καστοριά είναι οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν... «κατοστάρια». Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν σε Θάσο, Αχαϊα, Μαγνησία, Ηλεία και Θεσσαλονίκη, όπου φοροδιαφεύγουν λιγότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, σε πάνω από 1.600 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος φόρος εισοδήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πορεία των εκκαθαρίσεων. Σε σύνολο 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 3,4 εκατομμύρια δηλώσεις, οι εφορίες έχουν παραλάβει και αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων 900.000 χειρόγραφες δηλώσεις, ενώ περίπου 400.000 δηλώσεις βρίσκονται ακόμη στις ΔΟΥ. Συνεπώς υπολείπονται 1 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Από το ΥΠΟΙΟ τονίζουν ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση –υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή λήγει στις 31 Ιουλίου, ενώ οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους δεν θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση φόρου1,5%, για κάθε μήνα που καθυστερούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.
«ΡΟΛΑ»
Η Γ' ΔΟΥ Λάρισας είναι ανάμεσα στις 14 συνολικά εφορίες της χώρας που θα πάψουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο, ενώ άλλες 21 εφορίες θα κλείσουν μέσα στον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν συνολικά 200 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα.
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα κατεβάσουν «ρολά» οι εξής εφορίες: Ι' Αθηνών, ΙΑ' Αθηνών, Αργυρούπολης, Β' Καλλιθέας, Μοσχάτου, Πετρούπολης, ΚΑ' Αθηνών, Κορυδαλλού (Νομός Αττικής), Μεγαλόπολης (Αρκαδία), Β' Πατρών (Αχαΐα), Τούμπας (Θεσσαλονίκη), Γ'Λάρισας (Λάρισα), Νέας Ζίχνης, Νιγρίτας (Σερρών).
Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οι: ΙΕ''Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, ΙΓ' Αθηνών, ΚΓ' Αθηνών, Ιλίου, Άνω Λιοσίων, Αγίας Παρασκευής (Αττική), Δεσκάτης (Γρεβενών), Νευροκοπίου (Δράμας), Αλεξάνδρειας, Νάουσας (Ημαθία), Φιλιατών (Θεσπρωτία), Κόνιτσας, Δελβινακίου (Ιωάννινα), Νεστορίου (Καστοριά), Φαναρίου, Φιλιππιάδας (Πρέβεζα), Σαππών (Ροδόπη), Καλαμπάκας (Τρίκαλα), Αμυνταίου (Φλώρινα), Κισσάμου (Χανίων).