Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΤΑ ΔΩΡΑ...



thumb
Η σφαγή των αμνών πρόκειται να αποφασιστεί τα επόμε­να εικοσιτετράωρα, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρί­ζουν την κυβέρνηση συνεργασίας με το μαχαίρι στο χέρι θα αποφασίσουν την περαιτέρω περικοπή των...
συντάξεων, των εφάπαξ και των επιδομάτων των μισθωτών, προκειμένου να γεμίσουν το καλάθι -χωρίς πάτο- των μέτρων που πρέπει να πάρουν για τα δυο επόμενα χρόνια. Η τρόικα βρίσκεται προ των πυ­λών και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά­ει αντίστροφα για τον Αντ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του.
Ωστόσο σε μία ύστατη προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού οι τρεις αρ­χηγοί εμφανίστηκαν χθες αποφασισμέ­νοι να μην πάρουν άλλα μέτρα το 2012. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών όμως Γ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές. Όπως έλεγαν πάντως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατά τη δι­άρκεια της διαδικασίας εξοικονόμησης κονδυλίων ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμα­ράς «αντιμετώπισε και πάλι τη δυστοκία πολλών υπουργών στο να αποφασίσουν να αναλάβουν ευθύνες, μη μπορώντας να συμβαδίσουν με τον ρυθμό της κυ­βέρνησης για γρήγορα μέτρα και απα­ραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Δεν μπορούμε να πάρουμε αιμα­τηρά μέτρα και να αναλάβουμε ευ­θύνες που δεν μας αναλογούν», απα­ντούσε κορυφαίος υπουργός της κυ­βέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. «Τα όρια του κόσμου έχουν τελειώσει και εμείς υποσχεθήκαμε μια άλλη πολιτική».
Οι άνθρωποι του Αντ. Σαμαρά λέ­νε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας βρέθη­καν μπροστά σε μια ομάδα «κουφών» υπουργών, οι οποίοι, παρά τις εντολές που είχαν πάρει να προτείνουν γενναί­ες περικοπές στα υπουργεία τους, εμφανίστηκαν κρατώντας μικρό καλάθι για αυτά τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν.
«Κόψε ό,τι μπορείς»
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έβαλαν και κόκκινη γραμμή για αυτά που μπορούν να αποδεχθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν πιεστούν να κάνουν πράγματα που δεν πιστεύουν θα ανοί­ξουν την πόρτα της εξόδου. Άλλωστε σε αυτή την κυβέρνηση αυτή η πόρτα είναι και η πιο γνωστή.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυ­πουργός σχετικά νωρίς διέβλεψε την απροθυμία των υπουργών του να συ­νεισφέρουν στα μέτρα.
Από το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα ξεκίνησε να τηλεφωνεί ο ίδιος στους υπουργούς που θα επιμερι­στούν το μεγάλο βάρος των περικοπών
-Δημόσιας Διοίκησης, Εργασίας, Υγεί­ας και Εθνικής Άμυνας– προκειμένου να τους πείσει ότι στις επαφές που θα είχαν με τον υπουργό Οικονομικών θα έπρεπε να ήταν ακριβής και συγκε­κριμένοι. Ζητούσε να υπάρχει ακρι­βές κοστολόγιο προκειμένου να μην χρειαστεί την τελευταία στιγμή να ξε­κινήσουν την απλή αριθμητική. «Πόσα έχεις κόψει μέχρι στιγμής;» ρωτούσε τους συνεργάτες του ο πρωθυπουρ­γός. «Κόψε και άλλα. Ό,τι περισσότε­ρο μπορείς».
Μόνο που οι εντολές του Αντ. Σα­μαρά φαίνεται ότι πήγαν στον βρόντο,
αφού στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας βρέθηκε να συζητά με τους συναδέλφους του πού θα βρε­θούν άλλα 5 δισ. που υπολείπονται για να φτάσουντα 11,7 δισ.
Το Μαξίμου αντέδρασε έντονα στην απροθυμία των υπουργών του, αφήνοντας υπονοούμεναγια παλαι­οκομματική αντίληψη, έλλειψη ρεα­λισμού και άρνηση της πραγματικό­τητας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε – τουλάχιστον από τους συνεργάτες του- έξαλλοςαπό την όλη πορεία του θέματος.
Μεγάλο πρόβλημα οι... απρόθυμοι
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο Σαμαράς το αντι­μετώπισε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρ­ρύθμισης Αντ. Μανιτάκη,ο οποίος στη συνά­ντηση με τον Γ. Στουρνάρα είπε ότι μπορεί να περικόψει μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ αντί 2 δισ. που έπρεπε να συνεισφέρει το υπουργείο του. Όμως και ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε προβληματισμένος για το τι μπορεί να κόψει, αφού έτσι και αλλιώς ο τομέας της Υγείας βρί­σκεται σε πολύ κακό σημείο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η βασική πρόταση του αρμόδι­ου υπουργού έκανε λόγο για περικοπή ποσού της τάξης 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εξοικονομήσει το υπουργείο κυρίως από τη μεταστέγαση υπηρεσιών και τη συγχώνευ­ση νοσηλευτικών μονάδων. Ακόμα πολλαπλώς σχολιάστηκε το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος προτίμησε να στείλει υπηρεσιακούς παράγοντες. Από το περιβάλλον πάντως του υπουργού ισχυρίζονται ότι προκει­μένου να αποφευχθεί η μείωση κατά 12% των μισθών των εργαζομένων στο υπουργείο Άμυ­νας ο υπουργός ήδη έχει προτείνει ισοδύναμα μέτρα 40 εκατομμύριαγια φέτος και άλλα 120 για το 2013.
Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πως το κλειδί για την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, που θα είναι η κατάθεση αιτήματος για επιμήκυνση του χρέους, περνά υποχρεωτικά από την εξομάλυν­ση του προγράμματος που έχει αναλάβει η χώ­ρα έναντι των δανειστών. «Εάν δεν προχωρήσει αυτό για να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι τη­ρούμε τα συμφωνηθέντα δεν μπορούμε πια να ζητήσουμε τίποτα από την Ευρώπη», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Για κανέ­ναν δεν είναι ευχάριστο να κόβει τα χρήματα των συνταξιούχων, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», έλεγαν ο ι συνεργάτες το υ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά τις 15 Αυγούστου, οπό­τε και του επιτρέψουν οι γιατροί να ταξιδέψει, θα επισκεφθεί το Βερολίνο,ενώ θα ζητήσει και άλλα ραντεβού με Ευρωπαίους ηγέτες. Μέχρι τότε, όμως, θέλει να φτιάξει το προφίλ του κα­λού… παιδιού που είναι υπάκουο και άρα δικαι­ούται μιας επιβράβευσης!!!