Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Χάρρυ Κλυνν: ο ζωγράφος


Χάρρυ Κλυνν: ο ζωγράφος
Τριάντα έργα ζωγραφικής του δημοφιλούς καλλιτέχνη θα εκτεθούν από την 1η Αυγούστου στο Mediterranean Village
Μία άγνωστη, σε πολλούς, πτυχή του πολυδιάστατου ταλέντου του Χάρρυ Κλυνν, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το πιερικό κοινό από την 1η έως τις 10 Αυγούστου καθώς, για πρώτη φορά στην Πιερία, θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής της συλλογής που φιλοτέχνησε ο ίδιος με τον τίτλο «Από το 1 μέχρι το 20».

Χθες ο δημοφιλής καλλιτέχνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Mediterranean Village όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας είναι προγραμματισμένα για τις 8 το βράδυ της Τετάρτης 1 Αυγούστου.
Γιός του γνωστού ζωγράφου Νίκου Τριανταφυλλίδη ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπως ο ίδιος είπε, «μέσα στα χρώματα» αφού σχεδόν όλη η οικογένειά του ήταν ζωγράφοι. «Η ζωγραφική ήταν η πιο οικεία έκφρασή μου από μικρό παιδί», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο αρνείται πεισματικά την εμπορευματοποίηση της τέχνης λέγοντας ότι «οι τέχνες που έχουν διασωθεί είναι αυτές που δεν έγιναν γνωστές στο πλατύ κοινό». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι ο Χάρρυ Κλυνν ζωγραφίζει ενώ παράλληλα με το θέατρο και τη ζωγραφική έχει συγγράψει 17 βιβλία. Αρνείται να τα προβάλλει όμως γιατί, όπως λέει χαριτολογώντας, «δεν θέλω να γίνω συγγραφέας του κομμωτηρίου, χωρίς βέβαια να έχω κάτι με τα κομμωτήρια», προσθέτοντας ότι τόσο η ποίηση όσο και η ζωγραφική είναι μοναχικές εκδηλώσεις έκφρασης. «Η ζωγραφική μιλάει με τα χρώματα και η ποίηση με το στίχο» τονίζει δηλώνοντας περήφανος που υπηρετεί τις δύο αυτές μορφές τέχνης.
Αναφερόμενος στον τρόπο που ζωγραφίζει χαρακτήρισε τον εαυτό του πρωτοποριακό στη χρήση των χρωμάτων. «Δε φοβήθηκα ποτέ τα χρώματα και απέφυγα την τυποποίηση όπως ο διάολος το λιβάνι» ανέφερε ενώ σημείωσε ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια η οποία του έγινε εν τέλει συνήθεια, να μην αντιγράφει, όπως είπε, τον εαυτό του. «Έχω σιχαθεί τους ζωγράφους που έχουν ένα θέμα και το επαναλαμβάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία η έννοια της έμπνευσης έχει πολτοποιηθεί κάτω από την ανάγκη της εμπορευματοποίησης τους είδους».
Όσον αφορά τα έργα που θα εκτεθούν πρόκειται, όπως είπε, για 30 έργα τα οποία έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια έχοντας σαφείς αναφορές στην σύγχρονη εποχή την οποία και εκφράζουν.
«Δουλεύω με το συναίσθημα εκείνης της στιγμής και τα ερεθίσματά μου έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον που ζω και τις επιδράσεις που δέχομαι από το περιβάλλον», ανέφερε ο δημοφιλής καλλιτέχνης επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα έργα του εμπεριέχουν πράγματα με πολιτικό χαρακτήρα, όπως είπε, χωρίς να είναι πολιτικά, στοιχεία που έχουν ερωτικό χαρακτήρα χωρίς να είναι ερωτικά. «Θα βρείτε πράγματα από τη δική σας την ψυχή και τη δική σας την καρδιά χωρίς να είμαι εγώ παρών και χωρίς να σας γνωρίζω. Αυτή είναι η αξία της τέχνης αυτής καθεαυτής: να δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να βρίσκει τον εαυτό του μέσα σε ένα έργο τέχνης».
«Η ζωγραφική όπως και η σάτιρα είναι καταγεγραμμένη στο γονίδιο του ελληνικού λαού. Από τη στιγμή που βγήκε στο φως το πρώτο μελανόμορφο αγγείο σημαίνει ότι οι Έλληνες ξέρουν από ζωγραφική. Πίστευα και πιστεύω ότι ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί καμία από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ο ελληνικός λαός θα είχε διασώσει μέσα από τη λαϊκή του παράδοση τον κώδικα της σάτιρας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Χάρρυ Κλυνν.
Στη φιλοξενία της ζωγραφικής έκθεσης του Χάρρυ Κλυνν στον Πολυχώρο Mediterranean Village αναφέρθηκε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Βασίλης Λάμπρου. Όπως τόνισε, είναι χαρά και τιμή για την Πιερία που της δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά τα έργα του Χάρρυ Κλυνν. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο σκοπός του ομίλου δεν είναι εμπορικός. «Σκοπός μας είναι να φιλοξενήσουμε έργα ποιοτικών καλλιτεχνών που θα δείξουν προς τα έξω το ταλέντο τους», ανέφερε ο κ. Λάμπρου προσθέτοντας ότι και στο μέλλον θα είναι δίπλα σε τέτοιους καλλιτέχνες που θα εμπλουτίσουν με τα έργα τους την Πιερία. Μάλιστα προέτρεψε τον κ. Κλυνν να παρουσιάσει όχι μόνο έργα ζωγραφικής αλλά και έργα επί σκηνής στον ξενοδοχειακό χώρο του Mediterranean.
Αυτή είναι η 6η έκθεση ζωγραφικής του Χάρρυ Κλυνν στο βιογραφικό του οποίου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Λάγιος. Έχει ζωγραφίσει συνολικά πάνω από εκατό έργα. Άλλα με τον κλασικό τρόπο και άλλα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. O πολύ αγαπητός φίλος του, ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος και πολλοί άλλοι φίλοι του από τον εικαστικό χώρο επανειλημμένως τον είχαν προτρέψει να παρουσιάσει τα έργα του για να δει ο κόσμος και την άλλη του πλευρά. Έτσι τον Mάρτιο του 1998 αποφασίζει να παρουσιάσει στον «Eικαστικό κύκλο» την πρώτη του έκθεση με τον γενικό τίτλο «Kόκκινη Γραμμή». Ακολούθησαν άλλες 5 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καρδίτσα και Λέσβο.
Όσο για ποιο από τα ταλέντα του θα ήθελε να τον θυμούνται… « Όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαι είναι ομοειδή. Θα μπορούσαν να είναι ένα πράγμα. Όσο για την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση (είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Καλαμαριάς) έχει να κάνει με την απέχθειά μου προς τους «στημένους» και «αγορασμένους» πολιτικούς και σε σχέση με την αγάπη που έχω με τον τόπο μου και το λαό μου. Και βέβαια έχω ιδιαίτερη αγάπη στη Μακεδονία και την Καλαμαριά, όπου γεννήθηκα»….