Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

O καυτός Σεπτέμβρης της Θεσσαλονίκης...




Προβληματισμός ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ...
Ραντεβού στη ΔΕΘ έδωσαν οι συνδικαλιστές με την τρόικα και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση, μετά την… εκρηκτική συνάντηση ΓΣΕΕ – Τρόικα την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για... κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της Έκθεσης και το Σάββατο της 8ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά θερμό…


«Πεδίο συνεννόησης με την Τρόικα είναι φυσικό να μην υπάρχει. Ποιος εργαζόμενος παρακαλάει να τον… σφάξουν λίγο ή περισσότερο; Αν δεν διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη ΔΕΘ, στο πρώτο μεγάλο πολιτικο-οικονομικό γεγονός μετά το καλοκαίρι, πού θα το κάνουμε; Πρέπει όλοι να πάρουν το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλο. Στη Θεσσαλονίκη η πραγματική ανεργία φτάνει κοντά στο 30%. Και θα το έχει πιάσει ως το τέλος του έτους. Ζούμε την απόλυτη καταστροφή και εξαθλίωση», επισήμανε συνδικαλιστικό στέλεχος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης.

Όλοι μαζί

Μπορεί οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να οργανώνονται από διαφορετικά κέντρα (ΠΑΜΕ, ΕΚΘ κτλ.), όμως θα συγκλίνουν στη ΔΕΘ την 8η Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα. «Σε αυτό είμαστε όλοι μαζί. Δεν θα ακούσετε συνδικαλιστικό στέλεχος να σας πει ότι δε θα γίνουν κινητοποιήσεις, ασχέτως αν ανήκει στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ. Σημασία έχει να είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου για να στείλουμε ισχυρό μήνυμα», είπε ο συνδικαλιστής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ βρήκε την ευκαιρία για να προειδοποιήσει Τρόικα και κυβέρνηση ότι η ανοχή τελείωσε. Κι αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, εκ του θεσμικού ρόλου του και της κομματικής προέλευσής του είχε αναμενόμενη αντίδραση, εντύπωση προκάλεσε η σκληρή τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Νίκου Κουτσιούκη, που προέρχεται από τους συνδικαλιστές της ΝΔ (ΔΑΚΕ).

Εσωκομματικοί προβληματισμοί

Το γεγονός και ειδικότερα οι χαρακτηρισμοί (τσαρλατάνοι, κομπογιαννίτες) από την ηγεσία της ΓΣΕΕ προς την Τρόικα αποτελούν ήδη αντικείμενο σχολιασμού στις κομματικές οργανώσεις και ειδικά στη ΝΔ, όπου αντιλαμβάνονται πως δύσκολα θα συγκρατήσουν τους συνδικαλιστές τους από τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΔΕΘ. Άλλωστε, τα μηνύματα άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά το άλλο και μόνο με την ανακοίνωση των προθέσεων για αποκρατικοποιήσεις και για συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων.

«Τι να πεις σε έναν εργαζόμενο στον ΟΣΕ; Πώς να αποτρέψεις έναν εργαζόμενο που καταργείς το φορέα στον οποίο δουλεύει από το να αντιδράσει; Αν και όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των μέτρων, δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι πρέπει να την πληρώσουν και πάλι αυτοί. Η κυβέρνηση με την ίδια ταχύτητα που κάνει τις αναγκαίες περικοπές πρέπει να λάβει και βελτιωτικά μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο, αλλιώς οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες όλο το φθινόπωρο κι όχι μόνο στη ΔΕΘ», τόνιζε κομματικό στέλεχος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό συμφωνούν και οι συνδικαλιστές: «Η ΔΕΘ θα είναι μόνο η αρχή…»

Από την άλλη, υπάρχουν κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει ετοιμάσει τα απαιτούμενα αντίβαρα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάτι που όμως δεν πείθει τους συνδικαλιστές. Κι εκεί υπεισέρχονται και οι εσωκομματικές κόντρες, καθώς από τη μια υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως ένα μέρος των συνδικαλιστών λειτουργούν με τη συνηθισμένη πρακτική της συντεχνίας (δεν θέλουν να χάσουν προνόμια), από την άλλη συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι η αντίδρασή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη… βόλεψή τους, αλλά με τις πραγματικές, σκληρές επιπτώσεις που υφίσταται η κοινωνία…

Διχασμένες οι απόψεις για την παρουσία του πρωθυπουργού

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σκέψεις που διατυπώνονται στη ΝΔ για τη χρησιμότητα της παρουσίας του κ. Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Ο προβληματισμός αποτυπώνεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ. Υπάρχουν στελέχη που λένε ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να καμφθεί από τις επαπειλούμενες κινητοποιήσεις.

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι ηττοπαθής, ούτε κρύβεται.Πρέπει να υποστηρίξει την πολιτική του και την προσπάθεια που καταβάλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Κάνει κάτι που το πιστεύει, με σχέδιο, και θα το υποστηρίξει. Γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα προβλήματα. Δεν ζουν σε άλλη κοινωνία. Και έλαβαν τα μηνύματα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα γυρίσει την πλάτη στο θεσμό επειδή το επιδιώκουν οι συνδικαλιστές ή ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που καλεί τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία να μην παραστούν στα εγκαίνια. Μην ξεχνάτε ότι η ΔΕΘ είναι το βήμα εξήγησης της οικονομικής πολιτικής. Μην ξεχνάτε ότι η ΔΕΘ εντάσσεται στους υπό συγχώνευση οργανισμούς, που αποκτούν νέα μορφή και ρόλο και η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως η πολιτική της έχει αντανάκλαση στην πράξη», επισήμανε στέλεχος της ΝΔ.

Υπάρχουν όμως κι άλλες εκτιμήσεις στον ίδιο χώρο: «Ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται κι αν δει ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, είναι πιθανό να ακυρώσει την παρουσία του. Τότε όλοι αυτοί που κάνουν τους καμπόσους, χωρίς να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών ή τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αντιδράσεις τους (ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη) σε ποιον θα διαμαρτυρηθούν, στον Μπουτάρη; Ας καταλάβουν όλοι ότι απαιτείται υπευθυνότητα.

Δεν είναι σοβαρό να λέμε στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία να γυρίσει την πλάτη στη Θεσσαλονίκη. Να φροντίσουν ώστε οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες να είναι ειρηνικές. Έχουν ευθύνη κι αυτοί. Όλοι ζούμε τις επιπτώσεις της λιτότητας, αλλά κανείς δεν επιθυμεί εκτροχιασμό της κοινωνίας. Γίνεται μια προσπάθεια, αν δεν τη σεβαστούμε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά αν είναι η παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ να προκαλέσει κακό, τότε πιστεύω θα το ξανασκεφτεί και ο ίδιος και οι σύμβουλοί του».

Σύμφωνοι είναι πάντως όλοι ότι θα γίνει στο μήνα που μεσολαβεί μεγάλη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αποτραπούν τυχόν έκτροπα. Και σε αυτό θα κληθούν να παίξουν ρόλο και τα στελέχη των άλλων δυο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.