Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Στα 6,618 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ... δόθηκαν στη δημοσιότητα.



Το Μάιο οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονταν σε 6,445 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 2,982 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,630 δισ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, 907 εκατ. ευρώ οφειλές των υπουργείων και 771 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ζητά το αργότερα έως τις 20 Αυγούστου να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προτάσεις τους για τις προβλέψεις των εσόδων του νέου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη κάθε παρέμβαση που θα γίνει στον τομέα αυτόν ως τότε.
Ο υπουργός ζητά συγκεκριμένα να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόβλεψη των εσόδων που προσδοκούν για το επόμενο έτος και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων σε αναλυτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού».
Επίσης, καλούνται οι φορείς να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί καθώς και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις γίνουν στα έσοδα ως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων τους..