Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ:


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (ΜΕΡΟΣ Β΄).


ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΠΙΜΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.

- Σκουπίδια:Αρκετοί συνάδελφοι θέσαμε και το ζήτημα της ιδιαίτερα κακής εικόνας που παρουσιάζουν πολλά σημεία στον δήμο μας εξ αιτίας των απορριμμάτων πάσης φύσεως που στοιβάζονται, καθώς αργεί η αποκομιδή τους. Εννοείται πως πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα για έναν τουριστικό δήμο, τα σημεία αυτά αποτελούν κι εστίες μόλυνσης. Από την πλευρά μας αναγνώρισα για άλλη μία φορά, καλή τη πίστει, ελαφρυντικά στην δημοτική αρχή για τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας,ιδιαίτερα σε μήνες αιχμής, όπως οι θερινοί. Έθεσα όμως το ζήτημα της έλλειψης οργάνωσης και σωστού συντονισμού,καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρο ότι οι συνδημότες μας δεν γνώριζαν το πρόγραμμα διέλευσης των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα, εξ αιτίας της σύγχυσης που επικρατούσε,να βγάζουν τα σκουπίδια τους σε λάθος ώρες ή και ημέρες, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα.

Πρότεινα λοιπόν να υπάρξει άμεση και καλύτερη συνεννόηση με τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια και να τοποθετηθούν ανακοινώσεις σε επίκαιρα σημεία κάθε δημ. διαμερίσματος ή, όπου χρειαστεί, η ανακοίνωση να γίνει και με μεγάφωνα. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι πλέον οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι(κάτι τέτοιο πάντως δεν φαίνεται ακόμη εκ του αποτελέσματος) κι εξήγγειλε ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων(αναμένουμε!). Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας από την πλευρά του δήλωσε πως το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στην Δ.Ε. Δίου, γιατί ενώ ο ίδιος νόμιζε πως το συνεργείο που είχε αναλάβει εκεί την αποκομιδή θα συνέχιζε τις εργασίες για άλλη μία εβδομάδα,τελικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με συνέπεια να στοιβάζονται τα σκουπίδια επί τόσες ημέρες(!).
Όλοι πάντως δώσαμε συγχαρητήρια στους εργάτες καθαριότητας που συχνά υπερβάλλουν εαυτούς, στις πολλές ώρες της επίπονης εργασίας τους!
- Προβλήματα με το νερό: Εδώ κι ενάμιση χρόνο έχουμε επισημάνει το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες στο νερό συγκεκριμένης περιοχής του Λιτοχώρου. Παρά τις επανειλημμένες μας υποδείξεις και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, τις υποσχέσεις, αλλά και τις ειρωνικές κάποιες φορές συμπεριφορές της διοίκησης,το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί,αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες συνοικίεςπου υδρεύονται από το ίδιο δίκτυο,σύμφωνα με παράπονα των κατοίκων. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εννοείται πως κανείς δεν θα επέλεγε να πιει ένα ποτήρι με θολό νερό, πόσο μάλλον να πλύνει πιάτα ή ρούχα ή να πλυθεί ο ίδιος με τέτοιο νερό! Ας αφήσουν λοιπόν οι διοικούντες την καθησυχαστική στάση «απάθειας» κι ας ασχοληθούν πολύ σοβαρά για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ακόμη κι αν χρειαστούν πολυέξοδες παρεμβάσεις. Κανείς μας δεν θα έφερνε αντίρρηση για μία τόσο δικαιολογημένη δαπάνη. Άλλωστε τα τέλη ύδρευσης είναι ανταποδοτικά!
- Λειτουργία των Κ.Ε.Π.: Θίξαμε επίσης το ζήτημα λειτουργίας των Κ.Ε.Π., καθώς αρκετοί συνδημότες μας παραπονέθηκαν πως η εξυπηρέτηση δεν ήταν το ίδιο καλή και άμεση, όπως μέχρι πρόσφατα. Για αυτό βέβαια δεν ευθύνονται σε καμμία περίπτωση οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π., αφού τα όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν, παρουσιάστηκαν μετά τις αναγκαστικές μετακινήσεις τους από τα γραφεία που βρίσκονταν μέχρι πρότινος. Η όλη «καραμπόλα» μετακινήσεων ξεκίνησε από το γεγονός ότι έμεινε«ορφανό» το Κ.Ε.Π. Λιτοχώρου, καθώς έληξε χωρίς να ανανεωθεί η σύμβαση των δύο υπαλλήλων που εξυπηρετούσαν το κοινό στο Λιτόχωρο. Κατανοούμε τη δυσκολία να μοιραστούν λιγότεροι πλέον υπάλληλοι στον ίδιο αριθμό γραφείων, όμως αυτό είναι κάτι που όφειλε να έχει προβλέψει κι επιλύσει η δημοτική αρχή από καιρό.Ελπίζουμε να το κάνει το συντομότερο δυνατόν!
Υ.Γ: Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά και σε δημοσίευμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, στο οποίο υποστηριζόταν πως η Δ.Ε.Α.Δ.Ο.ζητούσε από το δημόσιο την παραχώρηση95.000 στρεμμάτων! Τόσο εγώ, όσο κι άλλοι συνάδελφοι θεωρήσαμε τουλάχιστον υπερβολικό, έως και ψευδή, έναν τέτοιο ισχυρισμό και μάλιστα συνεχάρην τον διευθυντή της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για την άμεση απάντησή του. Υπενθύμισα στο σώμα πως πρόκειται για αίτημα του Δήμου, ώστε να μας παραχωρηθούν 95 μόλις στρ. στην Βροντού και διευκρίνισα και πάλι ότι η παράταξη μας ψήφισε θετικά στο αίτημα παραχώρησης της έκτασης αυτής στον Δήμο, αλλά σε περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό και η πλειοψηφία φέρει εισήγηση για παραχώρηση της έκτασης από τον Δήμο πλέον προς την Δ.Ε.Α.Δ.Ο.,τότε επιφυλασσόμαστε για τη στάση που θα κρατήσουμε, αφού ακούσουμε βέβαια και τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό όμως που δε γνώριζα ακόμη στη συνεδρίαση, ήταν το δεύτερο δημοσίευμα της Εθελοντικής Ομάδας, στο οποίο γινόταν παραπομπή σε επίσημο έγγραφο (αίτηση θεραπείας), όπου όντως υπάρχει αίτημα παραχώρησης με αναγραφόμενη έκταση περίπου 95.000 στρ. (κι όχι απλά 95 στρ.)! Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την υπηρεσία που συνέταξε την αίτηση θεραπείας (άραγε η δημ. αρχή ή η Δ.Ε.Α.Δ.Ο.;) και θα πρέπει άμεσα να δοθούν διευκρινίσεις και προφανώς να προβούμε και στις απαραίτητες διορθώσεις, καθώς εδώ μιλάμε για επίσημο έγγραφο!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».