Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Άπορος» με καταθέσεις 1.400.000 ευρώ...




Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας λόγω της χαμηλής εισοδηματικής τάξης, στην οποία μόνο κατά τα φαινόμενα ανήκαν, βρίσκονται στη λίστα των φοροφυγάδων που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για...
121 υποθέσεις φοροφυγάδων που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» και οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκλεβαν επί σειρά πολλών ετών το Δημόσιο με την πλέον συνήθη μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκ των βασικών πρωταγωνιστών για ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή είναι ένας αγρότης, στο όνομα του οποίου βρέθηκε λογαριασμός με ποσό ύψους 557.476,67 ευρώ, το οποίο δεσμεύτηκε.

Όπως προέκυψε από τη διασταύρωση στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών, ο συγκεκριμένος αγρότης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ήδη δηλώσει στην Εφορία συνολικό εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ. Ο αγρότης, που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εμφανίζεται στην τελευταία δήλωση στην Εφορία να έχει εισόδημα μόλις 10.000 ευρώ.

Στη λίστα με τα ονόματα των φοροφυγάδων βρίσκεται και ένας μικρέμπορος που, αν και εμφανίζει βάσει των φορολογικών του δηλώσεων μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού με ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ με τα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν περίοπτη θέση έχει και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο οποίος, αν και στη φορολογική δήλωσή του εμφανίζει εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ, βρέθηκε να έχει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό με ποσό ύψους 139.142,46 ευρώ. Ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Από τις 121 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι 54 εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, όπου δεσμεύθηκαν ποσά ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχές αξίας 640.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 6 ακίνητα αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. Σε δυο ακόμη περιπτώσεις, τους ελέγχους για τις οποίες έχει αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, έχουν δεσμευθεί ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 27 περιπτώσεις ευρείας έκτασης φοροδιαφυγής και ήδη έχουν δεσμευθεί ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ.