Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ– ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 2011.
ΜΙΣΘΩΣΗ2 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ «ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ».

- Απολογισμός2011: Μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012ήρθε προς έγκριση από το Δ.Σ. Δίου –Ολύμπου ο απολογισμός - ισολογισμός του2011.

Οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις μας στράφηκαν κυρίως στη διαφαινόμενη δυστοκία είσπραξης ποσών που οφείλονται στον Δήμο, είτε από προβλεπόμενα έσοδα του 2011, είτε κυρίως από οφειλές παρελθόντων ετών(αγγίζουν τα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν μέσα στο 2011 μόλις…1.900ευρώ!), αλλά και σχετικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως υπάρχουν από τις οφειλές του Δήμου προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να εισπραχθούν οι παλιές οφειλές (χωρίς σοβαρά αποτελέσματα πρέπει να σημειώσουμε) και πως το ίδιο μεγάλη είναι η προσπάθεια να μειωθεί το χρέος προς δημόσιο κι ασφαλιστικούς φορείς, το οποίο ήδη παρουσιάζει μείωση.
Παρ’ όλα αυτά είναι ξεκάθαρο και από την επισήμανση του ορκωτού ελεγκτή ότι οι απαιτήσεις του δήμου που βρίσκονται σε καθυστέρηση(ανέρχονται συνολικά στα 1,8 εκατ. ευρώ!)είναι πλέον επισφαλείς και γι’ αυτό όφειλε να έχει σχηματιστεί συμπληρωματική πρόβλεψη πιθανής ζημίας της τάξεως των350.000 ευρώ! Όσο για το θέμα των οφειλών προς δημόσιο κι ασφαλιστικούς φορείς,ειπώθηκε πως είναι δύσκολο να γίνει ακριβής πρόβλεψη για μελλοντικά πρόστιμα ή προσαυξήσεις, έγινε όμως παραδεκτό ότι ήδη έχουμε επιβαρυνθεί κατά 52.000ευρώ (συν τους τόκους υπερημερίας) από τέτοια πρόστιμα, κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως από τον Απρίλιο του 2011.
Τον προϋπολογισμό του 2011 τον είχαμε χαρακτηρίσει αντιαναπτυξιακό και κυρίως πλασματικό.Δυστυχώς οι χαρακτηρισμοί μας επιβεβαιώνονται από τον ισολογισμό,αφού οι προβλεπόμενοι στόχοι για έσοδα κι έξοδα επετεύχθησαν μόλις κατά 50% περίπου. Εννοείται ότι καταψηφίσαμε τον απολογισμό.

- Μίσθωση απορριμματοφόρων: Με απόφαση δημάρχου ο δήμος προχώρησε σε μίσθωση δύο απορριμματοφόρων (κόστους περίπου15.000 ) από ιδιώτη για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.Κλήθηκε λοιπόν το Δ.Σ. να εγκρίνει την σχετική αναμόρφωση προϋπολογισμού.Ρώτησα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αν ζητήθηκαν – για διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου – προσφορές και από άλλους ιδιώτες και συγκεκριμένα από εταιρεία που εδρεύει στον δήμο μας, γιατί οι εκπρόσωποί της μου διαμαρτυρήθηκαν πως ουδέποτε τους ζητήθηκε προσφορά.Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να μου απαντήσει, γιατί πολύ γρήγορα η συζήτηση εξετράπη σε «κοκορομαχία» ανάμεσα στον κ. Βροχαρίδη και τον κ. Δημόπουλο με ανταλλαγές έντονων ειρωνικών σχολίων εκατέρωθεν με τη συμμετοχή κατόπιν κι άλλων συμβούλων. Εικόνα βέβαια που δεν τιμά κανέναν μας. Τελικά εκ των υστέρων διασταυρώθηκε ότι όντως δεν ζητήθηκε προσφορά από την συγκεκριμένη εταιρεία και μένει να μας εξηγήσει επίσημα κάποιος το γιατί.
Σημείωση:Με αφορμή, ως φαίνεται, την μίσθωση αυτή προκλήθηκε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θίξαμε στην προ ημερησίας συζήτηση ο κ. Δημόπουλος κι εγώ. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη φημολογία πως ιδιωτικά απορριμματοφόρα σε κάποιον έλεγχο τροχαίας βρέθηκαν με πινακίδες κυκλοφορίας του δήμου μας! Ζήτησα λοιπόν επίσημη και ξεκάθαρη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη. Κάποια στιγμή, επειδή μου δόθηκε η εντύπωση πως οι εκπρόσωποι της δημ. αρχής απαντούσαν χωρίς ιδιαίτερη σαφήνεια και ίσως έβλεπαν το όλο θέμα με κάποια ελαφρότητα,προειδοποίησα ότι, εάν έχουν κάποια βάση οι φήμες, τότε το θέμα είναι πολύ σοβαρό! Πολύ φοβάμαι πως θα υπάρξει συνέχεια.

- Αποχέτευση Πλαταμώνα και «Γενικευμένη τροποποίηση»:Ήρθε προς έγκρισιν από το σώμα η δημοπράτηση και τα τεύχη δημοπράτησης της πράξης «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Πλαταμώνα και παραλιακής ζώνης Δ.Δ.Λεπτοκαρυάς». Μετά από ερώτησή μου ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας μας ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη μελέτη για την αποχέτευση του Πλαταμώνα βασίστηκε στο αρχικό σχέδιο του 1965, αλλά περιλαμβάνει ωστόσο κι αρκετές περιοχές της«Γενικευμένης Τροποποίησης» που τόσο μας απασχόλησε τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζει βέβαια να μας απασχολεί.
Πρέπει εδώ να υπενθυμίσω ότι τον Μάρτιο παρά τις έντονες ενστάσεις μας και την προειδοποίησή μου για ύπαρξη γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (αναγνωρισμένη και από το αρμόδιο Υπουργείο) που αναγνώριζε ρητά αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α.ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΛΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,η πλειοψηφία πέρα από κάθε λογική ψήφισε την παραλαβή αυτής της μελέτης «γενικευμένης τροποποίησης». Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι μετά από προσφυγές κατοίκων της περιοχής η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ.και η δημ. αρχή προσέφυγε στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463\2006, η οποία άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών αλλά δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή της. Με λίγα λόγια η υπόθεση είναι ακόμη «στον αέρα».
Εννοείται ότιθέλουμε να προχωρήσει ένα έργο πνοής για την περιοχή κι επομένως δεν θα ψηφίζαμε αρνητικά. Πρέπει όμως να προχωρήσει και σωστά! Από τη στιγμή λοιπόν που εμπλέκεται κι εδώ, έστω κι έμμεσα, η περίφημη «γενικευμένη τροποποίηση», η μόνη επιλογή για εμάς ήταν να δηλώσουμε «παρόντες» στην σχετική ψηφοφορία.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».