Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή διαπραγμάτευσης για το ΤΤ...




Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που καθόλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου ήταν στο limit down, αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ, κατόπιν αιτήματος της ...
Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από την ανακοίνωση της τράπεζας ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2011 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, λόγω «εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται πως «κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εξ αφορμής δημοσιευμάτων στον έντυπο τύπο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γνωρίζει προς τους μετόχους, το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δημοσίευση της "Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011", εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών.»

Η μετοχή πριν την αναστολή κατέγραφε απώλειες 29,71%, στα 0,1680 ευρώ, πιεζόμενη από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο.

Στη σημερινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 1.240.669 μετοχές και ο τζίρος ανήλθε σε 208.365 ευρώ. Καθώς η προσφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ανεκτέλεστες παρέμειναν οι εντολές πώλησης για 2,3 εκατ. κομμάτια περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr οι εποπτικές αρχές δεν προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΤΤ πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς έκριναν ότι υπήρχε «έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» του επενδυτικού κοινού για τα τεκταινόμενα στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμώμενες ζημίες του ΤΤ για τη χρήση του 2011, μετά το PSI, υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ περίπου.

Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2011 προκάλεσε τις έντονες αντιδσράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων της τράπεζας.

Οι υπάλληλοι του ΤΤ, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, επισημαίνουν ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων, δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του».

Στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική..