Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ :


 Επιστολή προς τους Βουλευτές του Ν. Πιερίας


Προς
τους Βουλευτές Ν Πιερίας κ.κ
Κουκουδήμο Κων/νο
Κωνσταντόπουλο Γεώργιο
Χριστογιάννη Δημήτριο
Μάνη-Παπαδημητρίου Άννα





Ο Σύλλογος πολυτέκνων Ν Πιερίας στην προσπάθεια που κάνει για την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας σας θέτει κάποια βασικά σημεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την πολύτεκνη οικογένεια.
Όπως ίσως γνωρίζεται το άρθρο 21 του Συντάγματος αναφέρει μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:


α. Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους καθώς και ο γάμος και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.
β. Οι Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.
γ. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Με δεδομένο ότι το δημογραφικό που αποτελεί το υπ΄ αριθμ. ένα εθνικό πρόβλημα της πατρίδος μας, η Ελλάδα είναι η 3η πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου και το 20% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα παιδιά έως 14 ετών αποτελούν μόλις το14%.
Η τελευταία απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος έχει μειωθεί κατά176.330άτομα.
Στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν Πιερίας μέχρι το2010 που ουσιαστικά ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η οικονομική κρίση για την Ελλάδα (1ηχρονιά μνημονίου) ετήσια είχαμε 85 νέες εγγραφές πολύτεκνων οικογενειών στα Μητρώα του Συλλόγου ενώ αντίστοιχα μέχρι την 15 Σεπ 2012 έχουμε μόνο 21 νέες εγγραφές δηλαδή μείωση της τάξεις του60% και η τάση είναι πτωτική που από μόνα τους τα νούμερα δείχνουν την αλήθεια σε ότι αφορά πόσες οικογένειες πλέον αποκτούν πολλά παιδιά. Αυτό δείχνει πλέον σε τι κατάσταση είναι η πολύτεκνη οικογένεια γιατί όταν μία οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα ή δύο παιδιά δεν σκέφτεται καν να κάνει περισσότερα παιδιά.
Η πολύτεκνη οικογένεια ως μέρος της Ελληνικής κοινωνίας είναι και αυτή μία κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την οικονομική κρίση που περνάει η Πατρίδας μας. Είναι όμως μία κοινωνική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την κρίση διότι η ανάγκες της για την φροντίδα των μελών της οικογένεια είναι διαρκείς και κατά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με μία άλλη οικογένεια(άλλο να έχεις να φροντίσεις 1 και 2 παιδιά και άλλο να έχεις 4,5,6 και πάνω).
Η πολύτεκνη οικογένεια είναι αυτή που συμβάλει στην διατήρηση και αύξηση του Έθνους για αυτό θα πρέπει σαν εκπρόσωποι του Ελληνικού κοινοβουλίου να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας που ονομάζεται Πολύτεκνη Οικογένεια.
Μετά τα παραπάνω ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν Πιερίας σας αναφέρει μερικά θέματα τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχουν προκύψει πρόσφατα χωρίς να είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει
α.Μεταγραφές μελών Πολύτεκνων οικογενειών.
Μετά την τροποποίηση του Νόμου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απάλειψη της γεωγραφικής περιοχής έχει προκύψει ένα θέμα πολύ σοβαρό γιατί δεν είναι δυνατόν τέκνα από μία γεωγραφική περιοχή να καλύπτουν θέσεις σε άλλη γεωγραφική περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγάλη απόσταση από τον τόπο μόνιμης διαμονής της υπόλοιπης οικογένειας(δηλαδή δεν είναι δυνατόν ένα μαθητής από την Αλεξανδρούπολη να έχει περάσει στην Θεσσαλονίκη γιατί θεωρεί καλύτερη την σχολή αυτή και ένας μαθητής από την Κατερίνη να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη πάντα για την ίδια σχολή). Γιατί είναι πολύ σημαντικό πλέον ο φοιτητής να βρίσκεται κοντά στον τόπο μόνιμης διαμονής της οικογένειας διότι υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί φοιτητές που χρησιμοποιούν τα καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαινοέρχονται στις πόλεις που φοιτούν μην έχοντας την οικονομική άνεση για να ενοικιάσουν κατοικία στην πόλη όπου φοιτούν.

β.Προϋποθέσεις χορήγησης Πολυτεκνικών επιδομάτων
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολύτεκνες οικογένειες είναι αυτές που προσωρινά είχαν μεταναστεύει και επαναπατριστεί πάλι. Ο νόμος προβλέπει ότι για την χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει τα τελευταία 10 χρόνια να είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, αλλά επειδή είναι προσωρινή η μετανάστευσή τους δεν έχουν αυτή την προϋπόθεση. Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί με νέα βάση για την χορήγηση του επιδόματος πολυτέκνων.

γ.Επιδόματα Πολυτέκνων.
Στα πολυτεκνικά επιδόματα να μην γίνουν νέες μειώσεις. Δεν πρέπει να μπουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια έτσι που να φτάσουμε στο σημείο αυτά να χορηγούνται μόνο σε μία μερίδα πολύτεκνων οικογενειών και όχι στο σύνολό της γιατί πλέον κάθε εισόδημα που αφαιρείται από αυτή τόσο αυξάνει το οικονομικό πρόβλημα της και ταυτόχρονα αποθαρρύνει νέες οικογένειες να κάνουν πολλά παιδιά.

δ.Φορολογία εισοδήματος.
Μετά την τελευταία αλλαγή στην φορολόγηση εισοδήματος και την μείωση κατά πολύ του αφορολόγητου εισοδήματος έχει προκύψει ένα σοβαρό θέμα για το φόρο που καλείται να πληρώσει η πολύτεκνη οικογένεια. Είναι άδικο μία οικογένεια με 2 παιδιά να έχει 12.000 ευρώ αφορολόγητο και μία πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά να έχει 15.000 ευρώ αφορολόγητο τι στιγμή που τα έξοδα της είναι κατά πολύ αυξημένα.Για αυτό το λόγο το ύψος του αφορολόγητο ποσού για την πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να αυξηθεί διότι τα έξοδα για μια πολύτεκνη οικογένεια είναι πολλά και ατελείωτα. (σκεφτείτε μία οικογένεια με 4 παιδιά από ηλικίας 17 έως 10 ετών θα πρέπει μόνο για την μόρφωσή τους να πληρώνει και για τα τέσσερα παιδιά φροντιστήρια, σκεφτείτε πόσα είδη ενδύσεως απαιτούνται διαρκώς για την οικογένεια και τελευταία αναφέρουμε το ποσό που απαιτείται για την διατροφή μιας πολύτεκνης οικογένειας).Φυσικά δεν λησμονούμε την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδας μας αλλά δεν πρέπει επίσης όμως να ξεχνάμε και την πολύτιμη προσφορά της πολύτεκνης οικογένειας στο Ελληνικό Έθνος.

ε.Συνυπηρέτηση μελών και εντοπιότητα Πολύτεκνων.
Είναι ένα σοβαρό θέμα που αφορά την συνυπηρέτηση και την εντοπιότητα που αντιμετωπίζουν πολλές πολύτεκνες οικογένειες και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί εξάλλου είναι ένα θέμα χωρίς οικονομικό κόστος.
Τα πολύτεκνα μέλη να έχουν την δυνατότητα κ εξαίρεση μετάθεσης σε συνυπηρέτηση και να μην εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως έγκριση από Δ.Σ. οργανισμού κλπ.
Τα πολύτεκνα μέλη να έχουν την δυνατότητα να υπηρετούν κ εξαίρεση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια τους.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι θέματα ελάχιστα αλλά βασικά για την πολύτεκνη οικογένεια τα οποία πρέπει να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή γιατί ζούμε σε μια εποχή δύσκολη τόσο οικονομική αλλά και θεσμική που εσείς σαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αν δεν θα δείτε έγκαιρα και δεν τα αντιμετωπίσετε νωρίς, ίσως να διαμορφωθεί μία κατάσταση η οποία δεν θα είναι αναστρέψιμη για την Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Έθνος που κάποιοι υπερασπίστηκαν με αίμα.

Μετά τα παραπάνω επισημαίνεται ότι η πολύτεκνη Οικογένεια έχει αξιοπρέπεια και δεν ζητάει ελεημοσύνη αλλά διεκδικεί αυτά τα οποία προβλέπει το σύνταγμα της Ελλάδος και που έχουμε την υποχρέωση όλοι μας να σεβόμαστε και ως εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού και του Ελληνικού κοινοβουλίου σας καλούμε να βοηθείται και εσείς στην προσπάθεια αυτή.



Με εκτίμηση
-ΤΟ-
Δ.Σ.