Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

«Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει» γράφει για τον Αλ.Τσίπρα η αργεντίνικη Pagina12 ...





Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύει η εφημερίδα Pagina12 της Αργεντινής, με τίτλο «Ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι ...
δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ του να είσαι αριστερός και να στηρίζεις το ευρώ, αφού το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που το ακολουθούν. Στην ίδια συνέντευξη επανέρχεται στο θέμα που προέκυψε με την αναφορά που έκανε στη Βουλή για την Αργεντινή και εξηγεί ποιο μοντέλο χώρας από τη Λατινική Αμερική βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια και ότι η Ευρώπη δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει. «Αυτό εξηγεί γιατί η Ευρώπη έγινε η ήπειρος όπου η επίθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν αμείλικτη. Είμαστε απροστάτευτοι» αναφέρει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι μέρος της κρίσης: «Η ρίζα βρίσκεται στην αρχιτεκτονική του ευρώ μέσα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των εχόντων. Χρειαζόμαστε ένα νόμισμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαών. Έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουμε πολιτικές που να υπηρετούν ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας που αυτή τη στιγμή υποφέρουν. Το ευρώ είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε ένα κοινό νόμισμα, δηλαδή νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε πολιτική ένωση και μια Κεντρική Τράπεζα να βοηθά όλες τις χώρες της Ευρώπης».