Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Με την παρουσία του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών και νυν βουλευτή Πύρρου Δήμα, εκπροσώπων του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης», εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών αρχών, η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο έπος του ’40.





   ΑΠΟ ΤΗ Δ.Κ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ», ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ.
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΤΟ 1940 ΑΝΤΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΑΜΕ. ΤΟ 2012 ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ.
* Δ.ΑΝΔΡΙΑΣ: ΤΟ 1940, ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΑΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.
* ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ Δ.ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
 
Με την παρουσία του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών και νυν βουλευτή Πύρρου Δήμα, εκπροσώπων του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης», εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών αρχών, η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο έπος του ’40. 
Η εκδήλωσε έγινε στο πλαίσιο συνάντησης χορευτικών συγκροτημάτων του δήμου όπου παρουσιάστηκαν στο κοινό παραδοσιακοί χοροί, το περασμένο Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο κλειστό γυμναστήριο «Πύρρος Δήμας».
Παράλληλα, εκπρόσωποι του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης» τίμησαν τρεις αθλητές του δήμου Δίου-Ολύμπου που προκρίθηκαν στο 5ο παγκόσμιο πρωτάθλημα παγκρατίου αθλήματος που θα γίνει στη Λακωνία.
Την ψυχαγωγία της εκδήλωσης είχαν αναλάβει οκτώ παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου Δίου-Ολύμπου, και συγκεκριμένα ο Αγροτικός, μορφωτικός, εκπολιτιστικός και τουριστικός σύλλογος Καρίτσας «Ο Όλυμπος», ο Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Πλαταμώνα, η Πνευματική κίνηση Λεπτοκαρυάς, η Πνευματική κίνηση Σκοτίνας, ο Πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες», ο Πολιτιστικός σύλλογος «Το Στουπί» και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου ενώ χορηγοί ήταν τοξενοδοχείο «Mediterranean» στην Ακτή Καλλιθέας Κατερίνης, αλλά και η Era Energy (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στη ΒΙ.ΠΕ Λιτοχώρου. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης» ανέλαβε τα έξοδα συμμετοχής των τριών αθλητών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παγκρατίου αθλήματος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΑΝΔΡΙΑΣ
Στην έναρξη, ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου, Δημήτρης Ανδριάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου από πέρυσι ξεκίνησε μια εκδήλωση, το αντάμωμα, στα πλαίσια της μεγάλης εθνικής γιορτής του ’40. Παράλληλα, όπως τονίσαμε και πέρυσι, είναι μια ευκαιρία για να έρθουν τα χωριά μας πιο κοντά το ένα με το άλλο. Για να γνωριστούμε καλύτερα. Και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή μιας τέτοιας προσέγγισης από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου από την πρώτη μέρα της καλλικρατικής εποχής άνοιξε την αγκαλιά της και με πνεύμα συνεργασίας με όλες τις κοινότητες και δεν μπήκε σε πολιτικά και προσωπικά παιχνίδια. Άλλωστε, είναι κοινή η μοίρα μας, κοινά και τα προβλήματά μας, άλλωστε είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν και ελάχιστα εκείνα που μας χωρίζουν.
Καλωσορίζουμε λοιπόν όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους. Καλωσορίζουμε και όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι ένα μνημόσυνο γι αυτούς που θυσιάστηκαν, που στερήθηκαν τα πάντα για εμάς. Γι αυτούς που μας χάρισαν μια πατρίδα ελεύθερη, τότε που ενωμένοι ηγεσία και λαός έδωσαν τον αγώνα και νίκησαν. Το παράδειγμά τους πρέπει να μας δίνει θάρρος και κουράγιο.
Το ’40 οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν έναν εξωτερικό εχθρό και υπερασπίζονταν την εθνική μας κυριαρχία, τα σύνορα, τα πάτρια εδάφη.
Σήμερα, 72 χρόνια μετά, εμείς οι σημερινοί Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Γι αυτό και υπερασπιζόμαστε την οικονομική και κοινωνική επιβίωσή μας, αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε υποταγή.
Το ’40 οι Έλληνες, ηγεσία και λαός, με μια φωνή είπαν το «όχι» και νίκησαν. Σήμερα όμως δεν ακούμε ούτε λέμε το μεγάλο «όχι». Παρά τα χτυπήματα που δεχόμαστε, δεν αντιδρούμε. Ο ελληνισμός δέχεται επιθέσεις πανταχόθεν. Αλλά το έχει η μοίρα αυτού του λαού να πέφτει και να σηκώνεται.
Εδώ ας θυμηθούμε και τα λόγια του μεγάλου ήρωα Μπάρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη, ο οποίος προφητικά είχε πει: «Θεριά ανήμερα από παντού μάς χτυπούν με λύσσα. Δαγκώνει το ένα από δω, δαγκώνει το άλλο από κει, αλλά πάντα η μαγιά μένει».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτές οι γιορτές και οι μνήμες δεν γίνονται απλώς και μόνο για την ιστορία αλλά θα πρέπει να μας προβληματίζουν, θα πρέπει να μας κάνουν να σκεπτόμαστε.
Αλλάξανε οι εποχές, βέβαια. Άλλο το έπος και η εποχή του ’40, άλλο το έπος και η εποχή του 2012. Τότε τον εχθρό τον ήξερες, τον έβλεπες μπροστά σου. Σήμερα, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπου τα χρήματα αλλάζουν πατρίδες πάρα πολύ γρήγορα, όπου καταργούνται σύνορα, γίνονται πολλά πράγματα που δεν τα ξέρουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και επικίνδυνη εποχή.
Δεν είναι της στιγμής να μπούμε στην ουσία του προβλήματος. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι εμείς ως Έλληνες πρέπει να αντέξουμε. Έχουμε χρέος στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας να αντέξουμε. Και θα αντέξουμε».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή τριών αθλητών του δήμου Δίου-Ολύμπου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παγκρατίου αθλήματος: «Εγώ θα ήθελα από το βήμα αυτό να συγχαρώ την προπονήτρια και τους αθλητές και να τους ευχηθώ να έχουν διακρίσεις. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα του Διονύση Πασχάλη που είναι αρωγός και συμπαραστάτης σ’ αυτά τα παιδιά και τους βοηθάει να συμμετάσχουν στο 5οπαγκόσμιο πρωτάθλημα».
Ο κ. Γ.ΚΑΡΡΑΣ, ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ».
Ο κ. Γιώργος Καρράς, ως εκπρόσωπος του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης» χαιρέτισε την εκδήλωση και διάβασε μήνυμα του προέδρου του ιδρύματος: «Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Διονύσης Πασχάλης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του, δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, παρά ταύτα όμως θα ήθελε να σας μεταφέρω τις ευχές του». 
Στο μήνυμά του ο κ. Διονύσης Πασχάλης ανέφερε: «Καταρχήν, θέλω να συγχαρώ πρώτα και πάνω από όλα τους αθλητές, τους πρωταγωνιστές με τις ξεχωριστές δυνάμεις, που δηλώνουν «παρών» στην πρόσκληση των αγώνων μέσα από τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν, για άλλη μια φορά, τις μεγάλες τους ικανότητες.
Συγχαίρω τους γονείς που με υπομονή και επιμονή αποτελούν καθημερινά το βασικό στήριγμα στον στίβο της ζωής και της ευγενούς άμιλλας. Τους προπονητές που καταθέτουν κάθε μέρα σκληρή δουλειά για επιτυχία των αθλητών.
Και τέλος, θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Σωματείου Παγκρατίου Αθλήματος, που προωθούν και προβάλλουν αυτό το άθλημα και πάλι, του οποίου οι ρίζες είναι πολύ βαθιές και ελληνικές.
Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην υπόλοιπη ζωή τους».
Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. Β.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας του σώματος ομοτίμων καθηγητών πανεπιστημίου Βορείου Ελλάδος: «Ένα όραμα, μια πραγμάτωση, ένα κοινωφελές ίδρυμα. Πράγματι, πάνω στο όραμα της αγάπης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης δρομολογήθηκε το κοινωφελές Ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης».
Με το όραμα αυτό σφυρηλάτησε τις αρχές του και τα πιστεύω του. Σύνθημά του έχει το υπηρετείν. Την ανιδιοτελή προσφορά υπηρεσιών προς τον πλησίον, χωρίς να προσβλέπει σε προβολή ή διάκριση. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις ευπαθείς ομάδες και στους πάσχοντες της κοινωνίας μας με την ακατάπαυστη βοήθεια που προσφέρει. Βεβαίως δεν παραβλέπει να επισημάνει, να εξάρει κι ακόμη να βραβεύσει πράξεις, που αναφέρονται σε τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Συνεχίζοντας έτσι την κοινωνική προσφορά του αποφάσισε να βραβεύσει τους αθλητές του σωματείου «Αλκή» οι οποίοι συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος στις 8/4/2012 που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων και κατάφεραν με τις διακρίσεις τους να προκριθούν στο 5οΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Νοεμβρίου στο Κλειστό Στάδιο Βλαχιώτη Λακωνίας.
Οι αθλητές αυτοί είναι: Η Μαρία Φόλιου, πρωταθλήτρια Ελλάδος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την Καρίτσα, που έλαβε χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κορασίδων (14-15 ετών) -69kg.
Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου-Σιαμήτρας από το Λιτόχωρο, που έλαβε ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία εφήβων (16-17 ετών) -62kg .
Και η Αικατερίνη - Ραφαέλα Τσιουρλή από το Λιτόχωρο, που έλαβε ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία κορασίδων (14-15 ετών) -52kg.
Για εσάς τώρα που βραβεύεσθε, θα ήθελα να σας πω ότι δεν αρκεί να αναφερθεί απλώς η επίδοσή σας ή και να σας δοθεί ακόμη κάποιο βραβείο.
Επιβάλλεται να σας απονεμηθεί έπαινος δημόσια και να είστε δακτυλοδεικτούμενοι, όπως λέγει ο Λουκιανός: «Ο έπαινος ο παρά των θεατών και το επισημότατον γενέσθαι και δεικνύσθαι τω δακτύλω, άριστον είναι».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βραβεύσεις των αθλητών έγιναν από τους δύο εκπροσώπους του ιδρύματος «Διονύσης Πασχάλης» ενώ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Δημήτρης Ανδριάς, έδωσε ένα συμβολικό δώρο στο ίδρυμα του «Διονύση Πασχάλη» για την προσφορά του στον δήμο και ευρύτερα στον τόπο.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα των προαναφερθέντων, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο παπά Μιχάλης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Τσιμήτρη και Πέτρος Κιάφας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία ΖουρζούραΒασίλης ΠαπαδημητρίουΓιώργος Ζτάνης,Δημήτρης ΧατζήςΝίκος ΛάππαςΕυαγγελία Μόχλα κ.ά., ο επιτελάρχης της ταξιαρχίας Λιτοχώρου, η προπονήτρια των αθλητών παγκρατίου αθλήματοςΙωάννα Καραλέξη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου από δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ