Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Συνέδριο ουσίας με στόχο το στρατηγικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της Πιερίας



  Το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που πρόκειται να διεξαχθεί από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Κατερίνη ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εργάζεται για την πραγματοποίησή του, καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου ΜακεδονίαςΔημήτρης Σουμπενιώτης. Το συνέδριο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη στο νομό Πιερίας», έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ατζέντας δράσεων και προτάσεων που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και εν γένει της θεραπείας των δεινών που πλήττουν την ελληνική οικονομία.
Το επικείμενο συνέδριο είναι η απόρροια μιας συλλογικής προσπάθειας, ο στρατηγικός σχεδιασμός της οποίας ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 και αφού προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και συζητήσεις μηνών, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν σηκώνουν ούτε λάθη ούτε παραλείψεις. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό, να μάθουμε όλοι τι είναι η Πιερία και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξή της», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο βιτρίνας, φωτογραφιών και έκδοσης πρακτικών. Τα 4/5 περίπου των προσκεκλημένων ομιλητών είναι μικρές και μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, που πρόκειται να καταθέσουν την προσωπική τους ιστορία επιτυχίας και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. «Αναζητούμε τη λύση του προβλήματος όχι μέσα στην επόμενη πενταετία, αλλά την επόμενη μέρα που το συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του», δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να σταθεί και στο σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει στον τομέα της ανάπτυξης η τοπική αυτοδιοίκηση καλώντας τους βουλευτές του νομού, την περιφέρεια, την αντιπεριφέρεια και τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Θέλουμε τη συνεργασία με όλους του φορείς. Πρέπει να παντρέψουμε τα αυτοδιοικητικά έργα και τις υποδομές με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα ώστε να εφαρμόσουμε με μεγάλη ευλάβεια τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού συνεδρίου», πρόσθεσε ο κ Χατζηχριστοδούλου.
Ο καθηγητής Δημήτρης Σουμπενιώτης από την πλευρά του επεσήμανε πως το συνέδριο στοχεύει στη θεραπεία εκείνων των σημείων, στα οποία πάσχει η εθνική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας υστερούμε ακόμη και απ’ την Ρουάντα, η οποία βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα, όπως ακριβώς και τα Σκόπια και η Τουρκία». Ο κ. Σουμπενιώτης αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα λέγοντας πως στόχος είναι οι νέοι να στραφούν σε αυτήν εξασφαλίζοντας μια διαφορετική επαγγελματική αποκατάσταση, πέρα από υπαλληλική σχέση στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να προηγηθεί απομυθοποίηση της επιχειρηματικότητας και αλλαγή της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας. «Δεν πρέπει να καταδικάζουμε κοινωνικά τον επιχειρηματία που προσπάθησε και απέτυχε. Ο επιχειρηματίας είναι σαν το μωρό που κάνει τα πρώτα του βήματα. Θα μπορέσει να σταθεί όρθιος ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουμπενιώτης. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να καταδικάζεται και να απολογείται ο επιχειρηματίας που επιτυγχάνει και έχει κέρδος.
Συνεχίζοντας ο καθηγητής στάθηκε και στη λανθασμένη άποψη που υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από την έννοια της καινοτομίας, την οποία οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει με νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα. «Καινοτομία θεωρείται οτιδήποτε προσθέτει αξία στο προϊόν ή την υπηρεσία που διαθέτει ή πουλάει κάποιος, όπως είναι η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση, η ευγενική συμπεριφορά, η αξία μεταπώλησης ή η εξυπηρέτηση μετά την πώληση», διευκρίνισε ο κ. Σουμπενιώτης.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η σημαντικότερη λέξη από το τρίπτυχο του συνεδρίου είναι η ανταγωνιστικότητα, η οποία είναι το μέσο για την επιτυχία κάθε οικονομίας. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, στην έρευνα και την ανάπτυξη. «Πόσες ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν επιστήμονες που μελετούν πώς θα κάνουν ελκυστικότερο το προϊόν τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Σουμπενιώτης, προσθέτοντας πως πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να καθοδηγούμε το χέρι του καταναλωτή να επιλέγει το ελληνικό προϊόν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα.
Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα γνωστοποιηθεί και το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις θεματικές ενότητες:
  1. Χαρακτηριστικά και Ιδιαιτερότητες στην Οικονομία της Ελλάδας και της Πιερίας
  2. Προγραμματισμός και Υλοποίηση Αναπτυξιακών Δράσεων στο Νομό
  3. Οι Προκλήσεις της Επόμενης Δεκαετίας
  4. Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
Ομιλητές στην πρώτη ενότητα θα είναι ακαδημαϊκοί και σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αναφερθούν στα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της Πιερίας. Στη δεύτερη ενότητα η αντιπεριφερειάρχης και οι τρεις δήμαρχοι του νομού καλούνται να παρουσιάσουν το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα. Στην τρίτη ενότητα επιχειρηματίες θα μιλήσουν για την προσωπική τους διαδρομή που οδήγησε στην επιτυχία, ενώ στην τέταρτη ενότητα ομιλητές θα είναι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι πολιτιστικών επιχειρήσεων όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Μουσείο Γουλανδρή.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε για την διεξαγωγή του συνεδρίου συμμετέχει πλήθος έμπειρων καθηγητών, όπως ο προϊστάμενος του Τμήματος Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο καθηγητής Νίκος Πόδας. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του συνεδρίου και κατέληξε λέγοντας «Προσωπικά για μένα δεν υπάρχει κρίση, υπάρχει αναδιάρθρωση της χώρας, αλλάζουν τα σχήματα και γεννιούνται ιδέες. Αρκεί εμείς να ξέρουμε να τις εκμεταλλευτούμε»



Aναρτήθηκε από: ΛΑΓΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ