Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακίνητων...




Ερχεται ο ενιαίος φόρος - Καταργείται από το 2013 το «χαράτσι» και ο ΦΑΠ...
Τα πάνω - κάτω στη φορολογία ακινήτων θα έρθουν από το 2013, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταργήσει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και στη θέση τους να μπει ένας...
ενιαίος φόρος ακινήτων όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα της Κυριακής στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το νέο φόρο ευελπιστεί το κράτος να εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Μάλιστα, από τη νέα φορολογία δεν θα γλυτώσουν ούτε οι αγρότες που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις γης που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειές τους. Τα αγροτικά ακίνητα θα φορολογούνται με χαμηλότερη φορολογία από τα υπόλοιπα ανάλογα την τοποθεσία που βρίσκονται και την έκτασή τους.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, του κ. Α. Βεσυρόπουλου από τη Νέα Δημοκρατία, του κ. Αντρ. Μακρυπίδη από το Πασόκ και του κ. Σάκη Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια αν και η Τρόικα πιέζει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατ΄ επιταγή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.

Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).

Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σήμερα το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς κανένα αφορολόγητο τη στιγμή που ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ

Όσον αφορά στους αγρότες ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετική κλίμακα ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.