Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σε θέσεις μάχης Εθνική και Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο...





Κινήσεις για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένονται από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δύνανται να τελεσφορήσουν πριν τα τέλη Οκτωβρίου.
Τα...
υγιή στοιχεία ενεργητικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενδιαφέρουν και τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που έκαστο διαθέτει ποσοστό 6% στο ΤΤ. Οι καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που διατεθεί το Ταμιευτήριο είναι το μεγάλο θέλγητρο για τους δύο επενδυτές, ενώ κάποια εκ των ακινήτων της τράπεζας και το ευέλικτό του δίκτυο συγκαταλέγονται στα «ατού» της τράπεζας.

Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank ενημέρωσαν χθες το προσωπικό τους για τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς να αναφερθούν στο ΤΤ.

Απευθυνόμενη στα στελέχη της, η διοίκηση της Εθνικής ξεκαθάρισε πως «παραμένει παρούσα στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, διατηρώντας πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό θα εντείνει τις προσπάθειές της και θα συμβάλει αποφασιστικά για την υγιή και βιώσιμη μετεξέλιξη του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές».

Απευθυνόμενη στα στελέχη της, η διοίκηση της Eurobank τόνισε το ότι η Credit Agricole επέλεξε ως προτιμώμενη προσφορά για την Εμπορική εκείνη της Alpha Bank, προκειμένου να ξεκινήσει αποκλειστική διαπραγμάτευση σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει ούτε αποδυναμώνει τις στρατηγικές επιλογές, τη θέση και τις δυνατότητες του ομίλου Eurobank στο πλαίσιο των εξελίξεων αναδιαμόρφωσης του τραπεζικού χάρτη της χώρας. «Σε αυτήν τη διαδικασία παραμένουμε δυναμικά παρόντες και συνεπείς με τον συστημικό ρόλο που έχουμε στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία ευρύτερα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το Ταμιευτήριο δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) με αποτέλεσμα να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση και να χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος ως «μη βιώσιμο». Τεκμαίρεται ότι για να πωληθεί θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα ή θα υπάρξει διαχωρισμός του υγιούς ενεργητικού και εκχώρηση του στον πλειοδότη. Πάντως, και τα δύο αυτά σενάρια θα πλήξουν τους 65.000 ιδιώτες μετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς οι μετοχές του θα ακυρωθούν...