Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

«Πόθεν έσχες» στα ακίνητα από το 2013...





Να επαναφέρει το «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, από την 1η Ιανουαρίου 2013, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μελετά, παράλληλα, την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ.
Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εφαρμόζει ουσιαστικά ένα χρόνο νωρίτερα το..
. «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων, υποχρεώνοντας τους φορολογουμένους να δηλώνουν πού βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου που κατέχουν.

Η ρύθμιση είχε ανασταλεί το 2010 με χρονική προοπτική τεσσάρων ετών, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επισπεύσει την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα μπορέσουν να βρουν τρόπο να επικαλεστούν ικανά εισοδήματα για να πείσουν την εφορία, θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ φόρο (μέχρι και 45%) για το ποσό που δεν δικαιολογείται.

Το μέτρο σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματα τους την κάθε δαπάνη για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης.

Αυτοτελής φόρος στα ενοίκια

Το σχέδιο προβλέπει και αυτοτελή φόρο έως 45% από το πρώτο ευρώ στα ενοίκια. Δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττει κάθε χρόνο κάθε ιδιοκτήτης, δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του, βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά είτε κλιμακωτά με τρεις συντελεστές (10%, 30% και 45%) είτε με έναν μόνο ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%.

Η πρόταση της κλιμακωτής φορολόγησης πάντως των ενοικίων, αποσκοπεί και να δοθεί ένα κίνητρο για μείωση των ενοικίων, σε όσους επιλέξουν να το κάνουν για να μην φορολογηθούν με επιπλέον φόρο.

Τέλος, από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα ξεπερνούν το 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες. Και πάλι τότε δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 ή 8 κλιμάκια με ισάριθμους συντελεστές φορολόγησης....



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ