Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΤΟΥ ΠΕΡ.ΤΜ. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Σχετικά με την περικοπή ΚΑΤΆ 50 % των δαπανών Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ"


Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές


Όπως είναι ήδη γνωστό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016 προβλέπει μεταξύ άλλων τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης στο μέσο όρων των χωρών του ΟΟΣΑ, να κρατήσει σταθερές τις πιστώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. 
 
Σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας, έγινε λόγος για μείωση των δαπανών αλλά και για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η οποία θα προέλθει από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, ώστε αυτά να αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. 
Ξεκαθαρίστηκε ότι «πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο πλουτισμός των επιτηδείων, οι αυθαιρεσίες δεν έχουν πλέον θέση» .

Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης γνώσεων αλλά και εμπειρίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο της υγείας, η πολιτική ηγεσία προτείνει τη δημιουργία κοινών επιτροπών όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας ανά κατηγορία.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ, σε συνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον κ. Λυκουρέντζο συζητήθηκε το θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών και αφού δεσμεύτηκε ο Υπουργός στην διατήρηση της τιμής της Φυσικοθεραπευτικής Συνεδρίας πρότεινε να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν από κοινού το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, για τον εξορθολογισμό των δαπανών Φυσικοθεραπείας, για την συγκρότηση της οποίας ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είχε ορίσει 3 μέλη.

Είναι γνωστή η δέσμευση της μείωσης κατά 15% (950 εκατομμύρια ευρώ) των ετησίων ( ύψους 7 δις ευρώ) δαπανών του ΕΟΠΥΥ .

Οι προτάσεις του κλιμακίου της τρόικας στο γραπτό κείμενο που κατέθεσε στην κυβέρνηση επιβάλλουν την μείωση των δαπανών για το 2013 ,στον συγκεκριμένο κωδικό Διαγνωστικά-παρακλινικές-Φυσικοθεραπείας, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012, κατά 80 εκατομμύρια ευρώ (15%).

Η δαπάνη της Φυσικοθεραπείας υπολογίζεται σε 1,2 % των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 85 εκατομμύρια ετησίως, επί του συνόλου των 500 εκατομμυρίων του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία .

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, είχε τη βούληση και την καλή διάθεση να προσφέρει σε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με τις γνώσεις του και την εμπειρία του ,συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά στον οποίο κατέθεσαν τις κοστολογημένες προτάσεις τους που αφορούσαν περικοπή δαπανών 38%.
Προτάσεις ρεαλιστικές που συμβάλουν στην βιωσιμότητα των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας , εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και συνεπικουρώντας στη μείωση της σπατάλης.

Ο Κύριος Αναπληρωτής δέχτηκε τις προτάσεις, παραπέμποντας στον Υπηρεσιακό παράγοντα κύριο Βαφειάδη (Διευθυντής σχεδιασμού ) υπεύθυνο για την σύνταξη του Νέου Κανονισμού Παροχών, ο εν λόγω υπηρεσιακός παράγοντας μετά την διαβούλευση υποσχέθηκε ότι θα συμπεριλάβει στο Νέο Κανονισμό τα συμφωνηθέντα.
Όμως τα συμφωνηθέντα με τον κύριο Βαφειάδη δεν προτάθηκαν και δεν περιλαμβάνονται στον Νέο Κανονισμό Παροχών που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, έτσι η πρόταση του κ. Βαφειάδη ορίζει οριζόντια μείωση στην δαπάνη Φυσικοθεραπείας κατά 37,5% που μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα (rebate ) υπολογίζεται να φτάσει στο 50%, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ.

Με την διαφαινόμενη οριζόντια μείωση της δαπάνης, τουλάχιστον 1000 Εργαστήρια (από το σύνολο των 2100 Εργ. Φυσικοθεραπείας) θα βάλουν λουκέτο, γιατί σύμφωνα με το Π.Δ 29/1987 , πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και δεν θα αντέξουν σε τέτοια μεγάλη μείωση των αμοιβών τους.
Θυμίζουμε ότι ο Φυσικοθεραπευτής δέχεται ασφαλισμένους μόνο με παραπεμπτικό που συνταγογραφείται από Γιατρό ανάλογης ειδικότητας και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ένας και μοναδικός φορέας Υπηρεσιών Υγείας.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1) Αφού τόσο η συνολική μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ έπρεπε να είναι 15%, όσο και η επιμέρους μείωση των δαπανών Παρακλινικές-Διαγνωστικά-Φυσικοθεραπείες έπρεπε να είναι 15%, γιατί η μείωση στην δαπάνη Φυσικοθεραπείας έπρεπε να είναι 50%;

2) Ποιός και με ποιό σκεπτικό εισηγήθηκε την μείωση κατά 50% επιλεκτικά στην δαπάνη Φυσικοθεραπείας και δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις;

3 )Ποιός και γιατί δεν δέχτηκε τις εισηγήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ,που ήταν ρεαλιστικές ,οδηγούσαν σε μεγάλη μείωση των δαπανών (38%), χωρίς να επηρεάζουν τον Μικρό Εργαστηριούχο Φυσικοθεραπευτή αλλά στόχευαν στην περικοπή του ''λίπους'' ;

4) Ποιός και γιατί αποφάσισε ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ οδηγώντας στην ανεργία μεγάλο μέρος των Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, αφού υπήρχαν κοστολογημένες προτάσεις για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων ;



    ΜΕ ΤΙΜΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ           ΟΥΖΟΥΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ







Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ