Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

"Πρώτα θα θάψουμε τη λογική και την υγεία μας και μετά τα χημικά τους"



 
    


  Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του δημάρχου Δίου –Ολύμπου, ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των οργανωμένων συνόλων και των φορέων του νομού μας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που συμπαρατάσσονται με τον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου.

Με πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων τους στο κατάλογο προστέθηκαν
  • το Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου
  • ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου Ο.Γ.Ε.
  • ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «Όλυμπος»
  • ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Πιερίας,
ενώ -με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του- ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία «θα εκφράζειτην αντίθεσή του στο θάψιμο των αποβλήτων της TOSOH στο λατομείο Λιτοχώρου». Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρέστησαν οκτώ (8) από τα έντεκα (11) μέλη και μεταξύ των απόντων ήταν και ο εκπρόσωπος του Δήμου Δίου – Ολύμπου στο Φορέα, πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, επί των ημερών του οποίου άρχισαν όλα.
Επίσης, όπως έγινε ήδη γνωστό στη Συντονιστική Επιτροπή από το γραφείο της, πρωτοβουλία προς την ίδια κατεύθυνση ανέλαβε και η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO, του διεθνούς οργανισμού που έχει θέσει υπό την προστασία του τον Όλυμπο ως «απαραίτητο και διατηρητέο κομμάτι της βιόσφαιρας του πλανήτη».

Για να μην μείνει σε κανέναν καμία αμφιβολία για το αν πράγματι οι μόνοι που αντιδρούν στα σχέδια του δημάρχου Δίου - Ολύμπου είναι μόνο «κάποιοι εκ των πολιτών, προφανώς λόγω άγνοιας, εκφράζουν ανησυχίες επί του θέματος» και ότι αυτοί οι «κάποιοι» δεν γνωρίζουν τίποτα για το θέμα επειδή στο πρώτο δελτίο Τύπου –λανθασμένα, εκ παραδρομής- τον αποκαλέσαμε δήμαρχο… Λιτοχώρου, θυμίζουμε και στον ίδιο και σε όλους ότι:
εδώ και μήνες -σχεδόν απ΄ την πρώτη λαϊκή συνέλευση στο Λιτόχωρο που ο ίδιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του αγνόησαν- τον αγώνα της Επιτροπής στηρίζουν και ενισχύουν οι:
  • οι τέσσερις βουλευτές του νομού
  • δυο ευρωβουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο
  • η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας
  • Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων του Δήμου μας
  • η τοπική ΕΛΜΕ
  • Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος
  • Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας
  • Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι (ΣΕΟ Κατερίνης, κα)
  • Σύλλογος Δυτών «Τρίτωνες» Κατερίνης και πολλοί άλλοι που συγκαλούν τα όργανα διοίκησής τους και εκδίδουν ανάλογα ψηφίσματα.
Από την πρώτη στιγμή, δράση κατά των αποβλήτων ανέλαβε και η πανελληνίως γνωστήΕθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, ενώ χθες ο πρώτος σύλλογος εκτός Πιερίας μας έστειλε το εξής μήνυμα: HΟικόσφαιρα Καρδίτσας ( Κίνηση για το περιβάλλον τον άνθρωπο και την Ποιότητα ζωής) συμπαρίσταται στην προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων, στην προσπάθεια διαφύλαξης του οικοσυστήματος του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής από τον ενταφιασμό βιομηχανικών αποβλήτων. Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στους φορείς, οργανώσεις, ομάδες και τους πολίτες του Λιτοχώρου και της Πιερίας, στην προσπάθεια αποτροπής μιας ακόμη περιβαλλοντικής καταστροφής.Δυο βουλευτές του ΚΚΕ και τρεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή, ένας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ –και ειδικός επιστήμονας στην προστασία του περιβάλλοντος- κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας συνάδελφός του του ΚΚΕ ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Έπεται συνέχεια. Οι «κάποιοι» πολλαπλασιάζονται, κ. δήμαρχε, και μάλιστα επώνυμα.
Στην πρόσφατη προσπάθειά του να αποσείσει ευθύνες και να αποδώσει το ολέθριο εγχείρημα στη δημοτική επιχείρηση του λατομείου, ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το τελευταίο που ενέκρινε το εγχείρημα. Σωστά, εν μέρει. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πράγματι τελευταίο, αλλά την αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου για να μπορεί να θαφτεί εκεί το απόβλητο της ΤΟSOH EΛΛΑΣ Α.Β.Ε.. Η διαδικασία ξεκίνησε από το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ που ενέκρινε «αποκατάσταση με χρήση …φυτικής γης». Μιλάμε για το ίδιο υλικό κ. δήμαρχε κι αν ναι γιατί η αλλαγή των ΠΟ του λατομείου; Περιμένουμε δημόσια τοποθέτησή σας ως το βράδυ της Κυριακής. Το πρωί της Δευτέρας λήγει η προθεσμία προσβολής -στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μπορείτε βέβαια, έστω και το πρωί της Δευτέρας να πάρετε πίσω και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώσετε το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ ότι φυτική γη ΔΕΝ είναι το υλικό που θα θαφτεί στο λατομείο.

Καλούμε όλους τους δημότες ή κατοίκους Δίου –Ολύμπου, τους κατοίκους της Πιερίας, τους Έλληνες κι όσους ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου διαμονήςθεωρούν τον Όλυμπο εξίσου σημαντικό με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη και φύσει ασύμβατο με βιομηχανικά απόβλητα να γρηγορούν. Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να πάρει πίσω καμία της απόφαση. Αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο θα φρόντιζε να είχε καταστήσει συμμέτοχους στην απόφαση όλους μας. Αντιθέτως φρόντισε να μας ..ενημερώσει, τύποις και όχι ουσιαστικά. Η υγεία, η δική μας και των παιδιών μας, το περιβάλλον και η προστασία του, η φήμη του Ολύμπου, οι αγροτικές δραστηριότητες και ο απαραίτητος όσο ποτέ τουρισμός μας δεν επιτρέπουν ούτε πειράματα, ούτε αυτοχειρίες. Όπως τονίσαμε και στην πρώτη και στη δεύτερη και στην τρίτη λαϊκή συνέλευση που οργανώσαμε, πρώτα θα θάψουμε τη λογική και την υγεία μας και μετά τα χημικά τους. Και ήρθε η ώρα να το επιβεβαιώσουμε σε όλους όσους θα επιμείνουν για το αντίθετο.-

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Επικοινωνήστε με τη Συντονιστική Επιτροπή ηλεκτρονικά στοapovlhtastop@gmail.com και στα 6942243349, 6977735560,
6977474295, 6977235533, 6972559640, 6974194333



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ