Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Με μία εξαιρετική διάλεξη από την Καθηγήτρια Νευρολόγο – Ψυχίατρο του Α.Π.Θ. κ.Μάγδα Τσολάκη ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις για το 2012 της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.



1













   Με μία εξαιρετική διάλεξη από την Καθηγήτρια Νευρολόγο – Ψυχίατρο του Α.Π.Θ. κ.Μάγδα Τσολάκη ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις για το 2012 της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Με  την εμπεριστατωμένη επιστημονικά και άκρως ενδιαφέρουσα κοινωνικά ομιλία της κ. Μάγδας Τσολάκη, τη Δευτέρα 17/12/2012 με θέμα "Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά" έληξε ο α΄ κύκλος ομιλιών της Σχολής Γονέων- Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για το 2012. Η κ. Τσολάκη είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Altzheimer-θα αναφέρεται ως Ν.Α. Την ομιλία της παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι φίλοι της Σχολής Γονέων που κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.
4
      Στον 20ο αιώνα αυξήθηκε ο Μ.Ο. ζωής στα 80 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ γενικά παγκοσμίως γερνάει ο πληθυσμός της γης. Υπολογίζεται ότι στα 2075 θα υπάρχουν τόσα παιδιά όσοι και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες η συμπεριφορά μας εξαρτιόταν από τον εγκέφαλο. Οι σημερινές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Και αν με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζει κάποιες ρωγμές( από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υπέρταση, διαβήτη κ.λ.π.) η επιστήμη προσπαθεί να τις κλείσει για να εκλείψει η άνοια ή να καθυστερήσει η εμφάνισή της.

5
Οι άνθρωποι ,ιδιαίτερα της μέσης ηλικίας ,πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους,
διότι αν είναι αυξημένη συνδέεται με χαμηλή επεισοδιακή μνήμη και στην 3η ηλικία με χαμηλή ευφράδεια λόγου. Η υπέρταση δεν παίζει σημαντικό ρόλο ενώ ο διαβήτης συνδέεται με άνοια και Ν.Α. Σημαντικό ρόλο προφύλαξης έχει η σωστή διατροφή και κυρίως η μεσογειακή με άφθονα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψωμί, στη συνέχεια ψάρια και θαλασσινά, μετά κοτόπουλο και αυγά και λιγότερο κόκκινο κρέας. Με αυτή τη διατροφή και 1-3 ποτηράκια κόκκινο κρασί μειώνονται κατά 28% οι κίνδυνοι για Ν.Α. Θωρακίζουν επίσης τον οργανισμό, με μέτρο πάντα το τσάι, η σοκολάτα και ο καφές. Επιδρά θετικά και ο περιορισμός της ποσότητας του φαγητού, η αποφυγή του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και του υπερβολικού αδυνατίσματος. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση.
2
3
6

Η ενασχόληση με πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες βοηθούν για την αποφυγή ή την καθυστέρηση της άνοιας. Η κηπουρική, το διάβασμα, η εκμάθηση Η/Υ και η επικοινωνία με e-mail εξασκούν το μυαλό, αυξάνουν τη νοητική και φυσική δραστηριότητα, δίνουν χαρά και αυτοπεποίθηση ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν  το άγχος και την κατάθλιψη που είναι πρόδρομοι της Ν.Α αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως. Στοιχεία για ποιότητα ζωής που εξασφαλίζουν και πετυχημένα γηρατειά αποτελούν η νοητική και συναισθηματική υγεία, η καλή σωματική κατάσταση, η κοινωνικότητα, η διασκέδαση, η αναψυχή και ο χορός. Ο τελευταίος συμβάλλει περισσότερο από τη σωματική άσκηση στην ποιότητα της ζωής.
Οι κοινωνικές, σωματικές, πνευματικές δραστηριότητες, το επάγγελμα και η εκπαίδευση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία και προπαντός η κοινωνικοποίηση μέσα στην οικογένεια είναι η καλύτερη άμυνα του οργανισμού για τις νόσους της άνοιας-υπολογίζονται γύρω στις 125. Πάνω από όλα βοηθά η πίστη μας στον Θεό κι η ελπίδα μας σ’ Αυτόν για τη σωστή διαχείριση των προβλημάτων μας.
7
8
9
Τελειώνοντας η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε, μαζί με τις ευχές για τη γιορτή των Χριστουγέννων που πλησιάζει, σε επίκαιρο κείμενο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την συγκατάβαση του Χριστού να αναπαυθεί στη φάτνη ενώ κατέχει την οικουμένη και αν και Θεός επέλεξε να είναι ολοκληρωτικά και άνθρωπος για να ανυψώσει το ανθρώπινο γένος. Με παρόμοιες ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα και καλή χρονιά το Δ. Σ. της Σχολής Γονέων ευχήθηκε σε όλους τους φίλους με την υπενθύμιση ότι η επόμενη ομιλία θα γίνει στις 14/1/2013 με ομιλητή τον στρατηγό κ.Φράγκο Φραγκούλη και θέμα <<Ποιοι Τούρκοι; Ποια Τουρκία;>>
10
11


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ