Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτιστικά δρώμενα στο Αιγίνιο Πιερίας



Μας το έστειλε ο Κουπατσιάρης Αθανάσιος   ..... Ευχαριστούμε πολύ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ    Α..ΣΥΝΕΧΕΙΑ ;
Πολιτιστικά δρώμενα στο Αιγίνιο Πιερίας ,στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, είχαν την ευκαιρία και σήμερα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στο
χώρο του Αγίου Αθανασίου .
Τα «Ρουγκάτσια» απογείωσαν τα συναισθήματα των παρευρισκομένων. «…ένα είδος καλάντων που μεσολαβούν από την παραμονή των Χριστουγέννων ως τα Θεοφάνια. Έπαιρναν μέρος άντρες με φουστανέλες και σπαθιά, ηλικίας μεταξύ είκοσι και τριάντα ετών και περιφέρονταν στα χωριά του Ρουμλουκίου (στα χωριά του κάμπου) χορεύοντας με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού», αναφέρουν οι πηγές.
 Η αναβίωση αυτού του εθίμου σηματοδοτεί την πολιτιστική συνέχεια των «ντόπιων» κατοίκων  του Αιγινίου, καθώς ο σεβασμός της πολιτιστικής τους ταυτότητας τους επιτρέπει τη συναισθηματική γεφύρωση με τη σύγχρονη λαϊκή παράδοση.
Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Δήμητρα» με πολύ μεγάλη φροντίδα κι αγάπη πλαισίωσε και με άλλες χριστουγεννιάτικες αναφορές το έθιμο, δίνοντας μοναδικές συγκινήσεις σε όλους.
Η «Γκαμήλα» με τη συνοδεία χορωδίας έκλεισε την εκδήλωση με το ενδιαφέρον του κόσμου να επικεντρώνεται και στις υπόλοιπες μέρες .
Φαίνεται πως φέτος το Αιγίνιο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και κυρίως των εργαζομένων του Δήμου, πρωτοπορεί και δημιουργεί βάσεις για μια πραγματική πολιτιστική αναγέννηση του τόπου.

Κουπατσιάρης Αθανάσιος        


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ