Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ




Επειδή κάθε χρόνο με την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων δημιουργούνται αρκετά προβλήματα από τους εργοδότες είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης κάνει γνωστό στους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας τα εξής:



  1. Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται έστω και για λίγες ημέρες στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 31ηΔεκεμβρίου.
  2. Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με 25 ημερομίσθια για τους εργαζόμενους εργατοτεχνίτες που αμείβονται με ημερομίσθιο και ίσο με ένα μισθό για τους εργαζόμενους υπαλλήλους που αμείβονται με μισθό, εφόσον εργάζονται όλο το διάστημα από 1η Μάη μέχρι και 31η Δεκέμβρη.
  3. Στη περίπτωση που δεν εργάζονται όλο το διάστημα από 1η Μάη μέχρι 31ηΔεκέμβρη αλλά εργάζονται για μικρότερο διάστημα δικαιούνται αναλογία Δώρου Χριστουγέννων που είναι 2 ημερομίσθια αν είναι ημερομίσθιοι ή 2/25 του μισθού αν είναι μισθωτοί για κάθε 19 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣεργασίας (συμπεριλαμβάνονται Σάββατα, Κυριακές, Αργίες). Αν π.χ. εργαζόμενος ημερομίσθιος δούλεψε από 1η Μαΐου μέχρι 30 Ιούνη δηλαδή 61 ημερολογιακές ημέρες δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων 61 : 19 x 2 = 6,421ημερομίσθια. Αν δούλεψε από 1η Μάη μέχρι 6 Νοέμβρη δηλαδή 190 ημερολογιακές ημέρες δικαιούται 190 : 19 x 2 = 20 ημερομίσθια. Αν δούλεψε από 1η Μάη μέχρι 31η Δεκεμβρίου, 238 ημερολογιακές ημέρες δικαιούται ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων δηλαδή 25 ημερομίσθια.
  4. Εργαζόμενοι σε εποχιακές εργασίες ή με σχέση εργασίας ορισμένου έργου ή ορισμένου χρόνου (εδώ υπάγονται και οι καθηγητές φροντιστηρίων) για κάθε 8 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ στο διάστημα από 1η Μάη μέχρι 31η Δεκέμβρη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ένα (1) ημερομίσθιο.
  5. Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του συνολικού ημερομισθίου ή του μισθού που έπαιρνε ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου.
  6. Θεωρούνται κανονικές ημέρες απασχόλησης για το Δώρο Χριστουγέννων οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες δεν υπήρξε επιδότηση από τον ασφαλιστικό οργανισμό, τα ΤΡΙΗΜΕΡΑ του Ι.Κ.Α., οι 17 εβδομάδες που δίνονται για τον τοκετό και το επιπλέον διάστημα όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από την πιθανή ημέρα τοκετού. Επίσης υπολογίζονται οι υπερωρίες, το 75% των Κυριακών, των αργιών, το γάλα το επίδομα άδειας κλπ. Υπόψη ότι για τις ημέρες ασθενείας που υπήρξε επιδότηση από το ΙΚΑ, το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί, αν δεν έχει δοθεί ήδη, από το ΙΚΑ.
  7. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου και ισχύει για τον εργοδότη αυτόφωρο αν δεν το πληρώσει.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στα τηλέφωνα 23510 23888 ή στην Επιθεώρηση Εργασίας στο τηλέφωνα 23510 23238 .

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα
και για έναν ειρηνικό, χαρούμενο, ευτυχισμένο και με λιγότερη ανεργία καινούργιο χρόνο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ