Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΙ ...ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΜΕ ΚΑΙ ...ΠΑΡΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ...ΟΛΥΜΠΟ ΘΑ ΣΑΣ ...ΦΕΡΟΜΕ! ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΠΑΘΑΝΆΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ......


Στην ανάδειξη του Ολύμπου, στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, αλλά και στην πορεία της Πιερίας παράλληλα με τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου.

Ο κ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να τονίσει και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες της Πιερίας, υποστηρίζοντας πως πολλές φορές στέκονται εμπόδιο σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και σε απλές επενδύσεις των πολιτών.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι χρειάζεται συνεργασία και συνέργεια, μεταξύ των φορέων, προσθέτοντας ότι χρειάζεται οργάνωση και προγραμματισμός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την ανάπτυξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αγοράζουμε ρεύμα σε υψηλότερη τιμή από ό,τι πουλάμε και δεν υπάρχει προγραμματισμός για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, ενώ την ίδια στιγμή κάνουμε διαρκώς επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.
"Η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι συμβατές, μόνο όταν συμβαδίζουν και το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον. Όλοι συνειδητοποιούν και συμφωνούμε ότι η ζωή υπονομεύεται και κινδυνεύει μέσα από την κατάρρευση της οικολογικής ισορροπίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και τόνισε ότι υπάρχει "μεγάλο χάσμα και ανισότητες μεταξύ των μεγάλων μητροπόλεων και της περιφέρειας και μέσα στις ίδιες τις περιφέρειες, καθώς οι πόλεις γίνονται βίαιες και αβίωτες και ο πληθυσμός της υπαίθρου ερημώνεται".
Πιερία - πορεία σε συνάρτηση με τη Θεσσαλονίκη
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η Πιερία πρέπει να κινηθεί μαζί με τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και στηλίτευσε το γεγονός ότι στον χωροταξικό σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας η Πιερία φθάνει μέχρι και την Πύδνα.
Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι στην Πιερία δεν χρειάζεται να γίνει λιμάνι ή αεροδρόμιο, καθώς είναι κοντά η Θεσσαλονίκη που έχει τις αντίστοιχες υποδομές. Βέβαια, είπε, η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μητροπολιτική πρωτεύουσα και τόσο η πόλη όσο και η Βόρεια Ελλάδα μεγαλούργησαν όταν είχαμε ανοιχτά σύνορα με τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.
Ο Δήμαρχος είπε ότι είναι και ήταν υπέρ της δημιουργίας του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια, καθώς θα είχε πολλαπλά οφέλη και θα ήταν ένα αεροδρόμιο των Βαλκανίων.
Όλυμπος - και ανάπτυξη που σταματά στις αντιφάσεις των υπηρεσιών
Χωροταξία, πολεοδομία και ζώνες οικιστικού ελέγχου ήταν το τρίπτυχο που ανέπτυξε ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, λέγοντας πως θα πρέπει να έχουμε μια ενιαία πολιτική πολεοδομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι θα έπρεπε όλη η παραλιακή γραμμή της Πιερίας να είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική ζώνη και δυστυχώς υπάρχουν αγροτικές, κτηνοτροφικές και μεικτές ζώνες.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τη λειτουργία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. "Είμαι υπέρ του πολιτισμού και των αρχαίων", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, όμως, ότι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες δεσμεύουν σε κάποιες περιπτώσεις ακίνητα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως οικιστικές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους. " Υπάρχουν αντιφάσεις τρομερές Η αρχαιολογία δεν πρέπει να είναι δυνάστης αλλά συνεργάτης. Για την επέκταση του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου η αρχαιολογία συμφωνεί, όμως ζητά να μπει και ειδικό κονδύλιο για να αναζητηθούν αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στο βουνό", υποστήριξε ο κ. Παπαθανασίου.
Όλυμπος: Να λειτουργήσει ο Εθνικός Δρυμός - Ναι στο τελεφερίκ και σε θεματικό πάρκο στο οροπέδιο των Μουσών
Είναι προτιμότερο αυτή τη στιγμή τον Όλυμπο να τον βάλουμε σε μια γυάλα και να τον πουλάμε σαν προστατευόμενο είδος. Παραπάνω λεφτά θα βγάλουμε από όσα βγάζουμε". Αυτό υποστήριξε στην τοποθέτησή του για τον Όλυμπο, ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, λέγοντας πως δεν λειτουργεί σωστά ως εθνικός δρυμός καθώς για να λειτουργεί ο Δρυμός πρέπει να μπαίνεις από συγκεκριμένες εισόδους, να πληρώνεις εισιτήριο για την είσοδο και να υπάρχει μια γενικότερη λειτουργία.
"Δεν είμαι κατά του Ολύμπου και το Φορέα Διαχείρισης. Αλλά να ξέρουμε τί μας γίνεται. Ετοιμάζεται τώρα η β' φάση του διαχειριστικού σχεδίου του Ολύμπου και πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία για ό,τι θέλουμε να αναπτύξουμε".
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε εμπόδια που παρουσιάζουν κάποιοι,  που δεν επιτρέπουν μέσα στον Όλυμπο να υπάρχουν δραστηριότητες  (παλαιότερα ο αεροπτερισμός και σήμερα ακόμη και ο Μαραθώνιος Ολύμπου). "Οι εποχές του δεν αγγίζουμε έχουν τελειώσει. Θέλουμε τον Φορέα Διαχείρισης αλλά να λειτουργήσει σωστά και όπως λειτουργούν τα εθνικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, με εισόδους", είπε.
Ο Δήμαρχος είπε ότι είναι ενάντια στα χιονοδρομικά κέντρα στον Όλυμπο, καθώς έτσι και αλλιώς δεν θα βρεθεί κανείς να επενδύσει, προτείνοντας όμως να γίνει ένα θεματικό πάρκο ακόμη και στο Οροπέδιο των Μουσών. ¨Τουλάχιστον να κάνουμε στο οροπέδιο των Μουσών ένα θεματικό πάρκο, με μηχανήματα εικονικής πραγματικότητας, ώστε να παρουσιάζουμε τη Θεογονία του Ησίοδου.  Δεν νομίζω ότι είναι κακό. Ή να γίνει στο εργοστάσιο ξυλείας δίπλα στον προαστιακό σιδηρόδρομο, και να υπάρχει τελεφερίκ που να μπορεί να πάει τον ανάπηρο στο οροπέδιο των Μουσών. Τί πιο οικολογικό υπάρχει; Δεν βρέθηκε κανείς να μας πει ότι είναι πιο οικολογικός ο δρόμος και δεν είναι το τελεφερίκ", υποστήριξε ο κ. Παπαθανασίου.
Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σύνδεση με τον τουρισμό
Ο Δήμαρχος τέλος, ανέφερε ότι χρειάζεται στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σύνδεση των προϊόντων που παράγουμε με τον τουρισμό. "Πρώτα πρέπει να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια στον τουρισμό και να τους παντρέψουμε. Να έχουμε προϊόντα ταυτότητας. Και να προωθήσουμε και τη γαστρονομία της περιοχής.
Τα δημαρχεία πρέπει να γίνουν γραφεία αγροτικής ανάπτυξης ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες και να τους κατευθύνουμε στις καλλιέργειές τους και να τους βοηθήσουμε να βρουν ακόμη και τους καταναλωτές".
Θέμης Κωτούλας
Σχετικα άρθρα
Στην ανάδειξη του Ολύμπου, στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, αλλά και στην πορεία της Πιερίας παράλληλα με τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εισήγησή τ�
Το θέμα η φυσιογνωμία της Πιερίας ανέπτυξε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστ
Έκλεισε τις εργασίες του, το μεσημέρι της Κυριακής, 2 Δεκεμβρίου 2012, το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας, με στόχο να ξεκινήσει
Το αναπτυξιακό συνέδριο του Επιμελητηρίου Πιερίας αποτελεί μια επίκαιρη παρέμβαση σε μια περίοδο που απαιτείται μια ανανέωση της κοινής στρατηγικής των τοπικών θ