Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ρεκόρ για την παγκόσμια ανεργία το 2013


Το απόλυτο ρεκόρ των 199 εκατομμυρίων θα σπάσει ο αριθμός των ανέργων το 2013, ξεπερνώντας τα 202 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως εκτιμά η...Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO, OIT) στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ό,τι το 2011 (193 εκατ.).
Οι προβλέψεις
για το μέλλον εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες: «Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής», που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, «το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014», εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.
Στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή «28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ και τόνισε ότι οι προοπτικές «δεν είναι καλές».
Η ΔΟΕ διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία.
Οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται κυρίως. Για την πρώτη κατηγορία, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται γίνονται απρόσιτες, «επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν».
Όσον αφορά στους νέους η ΔΟΕ σημειώνει ότι «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014». Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%. Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα νέο φαινόμενο, όλο και περισσότεροι νέοι να εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και να μην βρίσκονται ούτε σε δουλειά ούτε στην ανεργία ούτε στο σχολείο ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση».
Η ΔΟΕ σημειώνει ως αρνητικό παράγοντα στο πρόβλημα τις «πολιτικές ασυναρτησίες ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση», που επιβραδύνουν την αύξηση των θέσεων εργασίας.