Θα είναι 360 ευρώ και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από 3 έως και 9 μήνες
Από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της κρίσης.
Οι ...
προϋποθέσεις και το ύψος του επιδόματος εξετάσθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση, με τη συμμετοχή διοικητών των Ταμείων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (δικηγόροι, μηχανικοί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος του επιδόματος θα είναι 360 ευρώ και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από 3 έως και 9 μήνες.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και μετά, εφόσον είχαν τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης και εισόδημα έως 30.000 ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, εφόσον όμως δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει και για επαγγελματίες που βρέθηκαν εκτός αγοράς πριν από το 2012.
Εκτιμάται ότι για την καταβολή του επιδόματος θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2013 θα καταβληθεί σε 20.000 δικαιούχους.
Η σχετική διάταξη πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.
Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, έχουν εισπραχθεί εισφορές 90 εκατ. ευρώ τα οποία όμως έχουν ήδη διατεθεί για την καταβολή συντάξεων.
Τη θεσμοθέτηση νέας διάταξης είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των Ταμείων προκειμένου να ξεπεραστούν ασάφειες του προηγούμενου νόμου που ενδέχεται να δημιουργούσαν εμπόδια στις διαδικασίες της διάθεσης κονδυλίων και της καταβολής του επιδόματος.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιλύονται και άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μέτρα για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με επιπλέον προσωπικό και μέσα (με αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης για τους επιθεωρητές κ.ά.).