Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα ακίνητα...







Συμφωνία επήλθε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε ότι ο νέος ενιαίος φόρος θα εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ επί της αντικειμενικής αξίας. Οι συντελεστές θα...
έχουν αφετηρία το 0,1% και θα φτάνουν μέχρι το 2%.


Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν έως το 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακομματική επιτροπή για την κατάρτιση του νέου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, συμφώνησε ο ενιαίος φόρος να υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές χαμηλότεροι του 2%. Με την καθιέρωση του αφορολόγητου των 50.000 ευρώ, εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Πιο αναλυτικά, χθες υπήρξε ομοφωνία ως προς τη θεσμοθέτηση του αφορολογήτου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα ακίνητα

Ο νέος φόρος, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια φέτος από τον ενιαίο φόρο τα έσοδα θα είναι αισθητά χαμηλότερα, αλλά δεν θα προκύψει κενό στον προϋπολογισμό, καθώς εντός του έτους θα εισπραχθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2012 και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012 . Για το 2014, όμως, θα απαιτηθούν νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ώστε να εισπραχθούν οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Α. Παναγόπουλος και Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης, Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών για την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, αν και συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ για τους πολύ πλούσιους.

Αγροί - βοσκότοποι
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.).

Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών, ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης».

Παραδείγματα
Ελαφρύνσεις για κατοικίες μικρής και μεσαίας αξίας

Ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο θα γίνεται ο υπολογισμός του νέου φόρου με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ και θα είναι αφορολόγητο. Για ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το 0,1%. Με το νέο σύστημα προκύπτουν ελαφρύνσεις για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σχέση με το έκτακτο τέλος όπως φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

Διαμέρισμα 80 τ.μ. 5ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ. Εκτακτο τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 387 ευρώ.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 50 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. 3ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 100.000 ευρώ.

Εκτακτο τέλος ακινήτων: 625 ευρώ. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001-100.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 50 ευρώ.