Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Στάση πληρωμών από τους πολίτες- Έγιναν 500.000 αιτήσεις διαγραφής δανείων!


500.000 δάνεια είναι στον «αέρα», καθώς οι δανειολήπτες έχουν ζητήσει ολική ή μερική διαγραφή τους. Από αυτά μόλις οι 50.000 αιτήσεις πληρούν όλα όσα απαιτεί ο νόμος και τα δικαστήρια κρίνουν δίκαιο να μελετηθούν βαθύτερα.

600.000 δάνεια αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες. Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες δεν εισπράττουν χρήματα, ενώ και οι δανειολήπτες μπαίνουν σε «μπελάδες». Η πλειονότητα αυτών, όμως, φιλοδοξεί να επιτύχει διαγραφή του χρέους της μη μπορώντας να ικανοποιήσει τους πιστωτές λόγω έλλειψης χρημάτων.

Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται πως ένα στα τρία δάνεια δεν εξυπηρετείται. Βέβαια, στα στεγαστικά δάνεια τα πράγματα είναι χειρότερα και για τις τράπεζες και για τους δανειολήπτες. Για τις τράπεζες άλλο τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν δώσει και έχουν υπόλοιπο συνήθως μικρότερο από 10.000 ευρώ ανά περίπτωση, κι άλλο τα στεγαστικά, που συνήθως αυτά που δεν εξυπηρετούνται έχουν υπόλοιπο μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ ανά περίπτωση. Και για τους δανειολήπτες, άλλο να αφήσουν εκκρεμές ένα δάνειο καταναλωτικό, κι άλλο ένα στεγαστικό έχοντας υποθηκεύσει την κατοικία τους.

Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή έχουν υπόλοιπα που στο σύνολό τους αφορούν ένα ποσό μεγαλύτερο των 900 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν είναι το μόνο που απασχολεί τις τράπεζες.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί για τις τράπεζες και η συνεργασία τους με το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έγγραφο του υπουργείου που παραδόθηκε στους υπεύθυνους των τραπεζών ζητάει να γνωστοποιηθούν άμεσα στο υπουργείο οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών του Δημοσίου και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις.

Το επόμενο βήμα, όπως είναι λογικό θα είναι η άντληση κεφαλαίων από τους λογαριασμούς αυτούς έναντι του χρέους. Σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο θα δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και θα παίρνει χωρίς την έγκρισή τους τα οφειλόμενα. Αν στους τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό που υπάρχει είναι μεγαλύτερο των οφειλών, θα δεσμεύεται μόνο ένα ποσό που αντιστοιχεί στα οφειλόμενα. Αν το ποσό που υπάρχει είναι μικρότερο, θα δεσμεύεται ολόκληρο.

Για τις κατασχέσεις των καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει ως εντολέα κατάσχεσης την Εφορία διά των κατά τόπους ΔΟΥ. Οι οφειλές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες των 300 ευρώ, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις που θα επιτρέπουν στο κράτος να κάνει δεσμεύσεις ακόμα και για ποσά μικρότερα των 50 ευρώ. Πάντως, από τις δεσμεύσεις αναμένεται να εξαιρεθούν λογαριασμοί που περιέχουν ποσά που αφορούν τρέχοντες μισθούς και συντάξεις μικρότερους των 1.000 ευρώ.