Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ν. Πιερίας: Η διοίκηση σηκώνει τα χέρια ψηλά;


20/02/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κατερίνη νέος δήμος νέες δυνατότητες»


  Νερό από σωλήνες αμιάντου πίνουν σχεδόν από την αρχή του χρόνου στο Παλιό Κεραμίδι του δήμου Κατερίνης, εξαιτίας βλάβης στον αγωγό ύδρευσης. Μια βλάβη που στοιχειώνει όπως φαίνεται, καθώς ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Νομού Πιερίας «σηκώνει τα χέρια ψηλά», λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης προσωπικού.

Όποιος θυμάται ακόμα τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων νομού Πιερίας, σίγουρα δεν το κάνει με ευχάριστη αφορμή. Παρά το ότι διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο παροχής ύδατος για την βόρεια Πιερία και ελέγχεται από την διοίκηση του δήμου Κατερίνης, ο Σύνδεσμός μετά βίας φέρνει εις πέρας το έργο του και σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλη καθυστέρηση, όπως στο Παλιό Κεραμίδι που ακόμα περιμένουν.
Όπως απάντησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λάζαρος Ντόντης, υπάρχει μόνο ένας τεχνικός στο δυναμικό του και τα οικονομικά του δεν επιτρέπουν την επισκευή με εργολαβία σε αυτήν την φάση. Δυστυχώς, αυτή η ιστορία χρόνων όλο και προσφέρει νέα επεισόδια, με όποιους κινδύνους για την υγεία των δημοτών και υποβάθμιση των συνθηκών ζωής τους συνεπάγεται αυτό.
Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι νέο, καθώς ο Σύνδεσμος διαχρονικά έχει να λαμβάνει από τους δήμους που συμμετέχουν σε αυτόν και θα περίμενε κανείς από το δήμο Κατερίνης, που έχει τον έλεγχο του από τον Καλλικράτη και έπειτα να έχει κάνει κινήσεις για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Αντιθέτως, και σε προηγούμενη περίπτωση δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση της παράταξης μας το καλοκαίρι στον Τρίλοφο, για να λυθεί το πρόβλημα που είχε αφήσει το χωριό για δέκα μέρες χωρίς νερό.
Παρά το ότι από τον Σύνδεσμο υδρεύονται και αρδεύονται ολόκληρα χωριά, καταμετρώνται 28.822 κάτοικοι που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του, ωστόσο μετρά όλο κι όλο δυο υπαλλήλους και ένα ταμείο που είναι διαχρονικά μείον. Για φέτος, τα έσοδα που προβλέπονται από την συμμετοχή των δυο δήμων ανέρχονται σε 250.185,41 ευρώ. Από τον δήμο Πύδνας-Κολινδρού αναμένονται 150.925,19 ευρώ για τους 17.393 κατοίκους και από τον δήμο Κατερίνης 99.260,22 για τους 11.439 κατοίκους.
Το αν εισπράττονται τα παραπάνω είναι μια άλλη συζήτηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον προϋπολογισμό για το έτος που διανύουμε, υπολογίζονται «Εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη 930.930,18 ευρώ», αναφέρονται όμως και οι «Προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων...Το έξοδο αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα εισπραχθέντα κατά το 2012 από τα εισπρακτέα υπόλοιπα σε 846.355,89 ευρώ».
Πολλά τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την παραπάνω πρόβλεψη, ενώ σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Συνδέσμου πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2012 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Κατερίνης – Δ.Ε.Υ.Α.Κ. «για τη Λογιστική – Ταμειακή Υποστήριξη του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Νομού Πιερίας, τη συντήρηση του δικτύου μεταφοράς νερού, την αποκατάσταση βλαβών και τη λειτουργία του διυλιστηρίου».
Η οποία Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όμως, έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και αδιαφορεί για τα προβλήματα του Συνδέσμου.

Ας μας πουν τελικά οι διοικούντες τον Σύνδεσμο Ύδρευσης νομού Πιερίας πόσα είναι τα χρέη του; Ποια μέλη του και πόσο χρωστούν; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του; Πόσο ακόμα θα περιμένουν στο Παλιό Κεραμίδι για να αποκατασταθεί η βλάβη;
Υδροδοτούνται κι άλλα χωριά από παλιό δίκτυο με σωλήνες αμιάντου; Είναι έτοιμος ο σύνδεσμος για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου; Φέρνει νερό ο αγωγός της Μόρνας και αν όχι γιατί; Και τέλος, μέχρι πότε θα συντηρείται αυτή η κατάσταση;