Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σεμινάριο Ηλεκτροακουστικής στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης


Από τον συνθέτη Δημήτρη Μπάκα, σε εκτέλεση Χρήστου Τριανταφύλλου (Πιάνο)
 
    Σεμινάριο Ηλεκτροακουστικής πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, στους μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 από τον συνθέτη Δημήτρη Μπάκα, σε εκτέλεση Χρήστου Τριανταφύλλου (Πιάνο).
Το Project που παρουσιάστηκε περιλάμβανε 1 έργο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και 3 έργα Mixed Media (μίξη ακουστικών οργάνων με ηλεκτρονική/ηλεκτροακουστική μουσική) του συνθέτη Δημήτρη Μπάκα, σε εκτέλεση Χρήστου Τριανταφύλλου (Πιάνο).

Πιο συγκεκριμένα οι δυο δημιουργοί ασχολήθηκαν με νέους (σύγχρονους/contemporary) τρόπους γραφής και εκτέλεσης (Νέα Πολυπλοκότητα-New Complexity-Φασματική μουσική) και με τον «μη συμβατικό χειρισμό μουσικού οργάνου (Extended Techniques)», στην προκειμένη περίπτωση Πιάνο. Είδαν το όργανο ως πηγή ήχου για την κατασκευή ενός τεχνητού ηχητικού περιβάλλοντος. Επίσης αναφέρθηκαν στην ηλεκτροακουστική μουσική και στην μίξη του ακουστικού και του ηλεκτροακουστικού ήχου συμπεριλαμβανόμενης και της παραδοσιακής μουσικής.

Παρουσιάστηκαν τα έργα:
  • Towards…V, για Πιάνο και Ηλεκτροακουστικούς Ήχους
  • All Of a Sudden, για Πιάνο και Ηλεκτροακουστικούς Ήχους
  • Moiroloi, για Παραδοσιακή Φωνή και Ηλεκτροακουστικούς Ήχους
  • Call For Orthros, Ηλεκτροακουστική Σύνθεση

Βιογραφικά
Συνθέτης: Δημήτρης Μπάκας
Ο Δημήτρης Μπάκας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1975. Σπούδασε Σύνθεση με τονΘεόδωρο Αντωνίου (Boston University). Έπειτα πήγε στο Λονδίνο (Goldsmiths,
Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) για περαιτέρω σπουδές όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό (2005) και Διδακτορικό στη Σύνθεση (Contemporary Music Composition, 2010), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Roger Redgate. Κατά την διάρκεια του Διδακτορικού παρακολούθησε το Master Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Stanley Glasser Electronic Music Studios at Goldsmiths College (EMS). Κατά το έτος 2010­
2011 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο
Columbia University (New York) όπου έγινε αποδεκτός από τον Tristan Murail, όπου και ολοκλήρωσε μια μεταδιδακτορική έρευνα, που αφορά στην ανάπτυξη μιας τεχνικής Σύνθεσης (Απόλυτη Συνέχεια-­
Absolute Continuity),
εφαρμοσμένη κατά κύριο λόγο σε ακουστικά όργανα, αλλά και την χρήση LiveElectronics (με το Max/MSP software). Κατά την διάρκεια της έρευνας παρακολούθησε και το τμήμα Electronic Music, Προγραμματισμός και Ηλεκτρονικά με την χρήση των Processing και SuperCollider software, καθώς και το τμήμα φιλοσοφίας (Οντολογία των Τεχνών) με την καθηγήτρια Lydia
Goehr. Από το 2009 ο Μπάκας είναι στον κατάλογο επίλεκτων συνθετών του spnm/ Sound and Music στην Αγγλία, θέση που κέρδισε με διαγωνισμό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), του Ελληνικού Συνδέσμου
Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) και του temp’Ora Project (Boudreaux,France). Μαζί
 με τους Δημήτρη Έξαρχο και Πάνο Γκίκα, o Μπάκας δημιούργησε τοMigrant Sound (a Londonbased not-­for-­profit organisation, which aims to promote, organise and release new music).
Έργα του έχουν βραβευτεί σε διεθνής και εγχώριους διαγωνισμούς όπως, Συνθέρμια 2007, Γιάννης Παπαϊωάννου 2009, International League of Artist 2005 (Tokyo, Japan) κ.α.

Πιάνο: Χρήστος Τριανταφύλλου
Ο πιανίστας Χρήστος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην πόλη της Κατερίνης το 1977. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του το 1983 στην γενέτειρά του.
Από το 1989 συνέχισε τις σπουδές του στο Πειραματικό Ωδείο του ΧρήστουΠαπουλάκου (Λάρισα) όπου και ολοκληρώνει τις γνώσεις του τόσο στο Πιάνο όσο και στα θεωρητικά. Μεταξύ 2003–2007 εξειδικεύεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βουκουρεστίου της Ρουμανίας στην τέχνη της ερμηνείας.
Από το 1989 έχει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα έχοντας σόλο ρεσιτάλ και μουσική δωματίου σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας (Λάρισα, Κατερίνη, Βόλο, κτλ) και Ρουμανίας (Βουκουρεστίου, Τουλτσέα κτλ).
Από το 2005 είναι μέλος του Πιάνου Ντουέτου Χαρμηέστο.

Μουσικό Σχολείο Κατερίνης