Μακραίνει απειλητικά το χέρι τραπεζών σε λογαριασμούς κατάθεσης μισθών, συντάξεων, ακόμη και επιδομάτων ανεργίας!
Στο Βόλο συνταξιούχοι, μισθωτοί και άνεργοι προσφεύγουν σωρηδόν στην Ένωση Καταναλωτών, διαπιστώνοντας ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει εξαφανισθεί...
σημαντικό μέρος του χρηματικού ποσού που είχαν προγραμματίσει για τα μηνιαία και άκρως αναγκαία έξοδα διαβίωσής τους.
Τα ποσά μετακινούνται από το λογαριασμό τους, με μονομερείς αναλήψεις, για εξόφληση χρεών σε πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν καθυστερήσει να αποπληρώσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Η πρακτική των τραπεζών δείχνει τους τελευταίους μήνες τάσεις οργίου... Οι περιπτώσεις παράνομης παρακράτησης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν μέσα στο 2012 οι καταγγελίες που δέχθηκε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και αφορούν στο κομμάτι των τραπεζικών υπηρεσιών. Μόνο στη διάρκεια του έτους που πέρασε η Ένωση Καταναλωτών δέχθηκε 2.032 καταγγελίες για τις τραπεζικές υπηρεσίες, όταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, δηλαδή συνολικά από το 2009 έως και το 2012, οι καταγγελίες της ίδιας κατηγορίας είναι 3.010.
Από τις 2.032 καταγγελίες, εκτός της συμπεριφοράς προς οφειλέτες τραπεζών και εισπρακτικών τους εταιριών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε παράνομη παρακράτηση μισθών και συντάξεων. «Και μακάρι να ήταν μόνο αυτές. Αποτελεί ένα στατιστικό νούμερο», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου Κική Πλαστάρα, εξηγώντας ότι είναι τόσος ο όγκος παρόμοιων καταγγελιών, που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να καταχωρηθούν.
Το φαινόμενο της παράνομης παρακράτησης ξεκίνησε από το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια είτε οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν με φειδώ τη διαδικασία είτε οι καταναλωτές δεν γνώριζαν το παράνομο τής σε βάρος τους διαδικασίας.
Πλέον προσφεύγουν κατά δεκάδες στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους, όταν διαπίστωσαν ότι από το λογαριασμό τους μέρος του περιορισμένου σε σχέση με τις ανάγκες τους ποσού της σύνταξης ή του μισθού τους έκανε «φτερά». Η απώλεια από το μηνιαίο εισόδημά τους, τους οδηγεί σε πραγματική απόγνωση, καθώς περιέρχονται στη δυσμενή θέση να μην έχουν να πληρώσουν όχι τα πάγια έξοδα του σπιτιού τους, αλλά ούτε το καθημερινό τους φαγητό.
Οι παρεμβάσεις της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου είναι άμεσες. Η επιστολή, για κάθε περίπτωση χωριστά, κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά την παρέμβαση, οι τράπεζες με το «μακρύ χέρι» υποχρεούται και επιστρέφουν τα χρηματικά ποσά που παρακράτησαν, καθώς πρόκειται για παράνομη και άκυρη διαδικασία για περιπτώσεις στις οποίες η σύνταξη ή ο μισθός δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Ροκανίζουν και ανεργίας!
Περιπτώσεις, οι οποίες προκαλούν την πλέον ακαριαία αντίδραση της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, αποτελούν οι μονομερείς αναλήψεις τραπεζών από επιδόματα ανέργων! Ούτε μπροστά σε αυτά τα επιδόματα φρενάρουν οι τράπεζες, αγνοώντας ότι αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για ανέργους και ας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα προς το ζην.
Μία άλλη περίπτωση ασυδοσίας, σύμφωνα με την Κική Πλαστάρα, είναι εκείνη που αφορά σε αφαίρεση χρημάτων που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για τη διατροφή παιδιών!
Στα παράλογα συγκαταλέγεται η υπόθεση συνταξιούχου στο Βόλο, ο οποίος κινήθηκε δικαστικά με το νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το Ειρηνοδικείο εξέδωσε απόφαση, ρυθμίζοντας τις δόσεις του δανειολήπτη προς τις τράπεζες σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, ωστόσο, τράπεζα συνέχιζε να παρακρατά από τη μηνιαία σύνταξή του, την προγενέστερη από την δικαστική απόφαση δόση.
Σύμφωνα με νομικούς, «ο πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί και να γνωρίζει ότι από την ερμηνεία των διατάξεων (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα) καθώς και άλλων σχετικών διατάξεων, προκύπτει ότι δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή, αντίθετα είναι αυτοδίκαια άκυρη κάθε παρακράτηση χρημάτων από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικούς, για ποσά οφειλόμενα από δάνεια ή κάρτες. Αντίθετα, η παραπάνω παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών στην πράξη, συνιστά και αξιόποινη πράξη, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις του εγκλήματος της υπεξαίρεσης.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του υπογράφοντας σχετικό όρο σε σύμβαση, είναι και παραμένει άκυρη και παράνομη κάθε παρακράτηση χρηματικού ποσού από τις τράπεζες. Η δε εμμονή των τραπεζών σε τέτοια παράνομη συμπεριφορά επισύρει σημαντικές έννομες συνέπειες σε βάρος τους, καθώς οι πληγέντες μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν κατά των τραπεζών την επανόρθωση κάθε ζημίας που υπέστησαν».
Υπενθυμίζεται ότι σε τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτές. Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.