Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Από τα θρανία στη φάμπρικα της Γερμανίας....


Επαγγελματικό Λύκειο συνδεδεμένο απευθείας με τις φάμπρικες της Γερμανίας έχουν προτείνει οι Γερμανοί στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο έχει ήδη «κληρονομήσει»   νομοσχέδιο για τη δομή της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης από την πρώην υφυπουργό της ηγεσίας Διαμαντοπουλού,  Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία έχει εξαντλήσει την επιρροή της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικό εταίρο, Ευ. Βενιζέλο, για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του πονήματός της.
Η πρόταση των Γερμανών αναφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις της χώρας τους για αποφοίτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να ενταχθούν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Το πιο αιχμηρό αγκάθι που εξέχει στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για το τεχνολογικό Λύκειο και η πανσπερμία των ειδικοτήτων του παλιού μοντέλου. Η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση παρουσιάζει πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ ακόμη δεν έχει υποστεί τη μέγγενη των συγχωνεύσεων από την οποία ετοιμάζονται να περάσουν για δεύτερη φορά οι μονάδες της γενικής εκπαίδευσης. Διαχρονικό στόχος των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας της τελευταίας πενταετίας είναι η δραστική μείωση των ειδικοτήτων για να εξοικονομηθούν δαπάνες μισθοδοσίας και υποδομών. Πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία άκουσε με ενδιαφέρον ο υπουργός Παιδείας, είναι να εισπράττει το Τεχνολογικό Λύκειο έσοδα από την εργασία των μαθητών του κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, Βασικό σημείο διαφωνίας των δύο εταίρων αποτελεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία 4ου έτους ειδίκευσης στο Τεχνολογικό Λύκειο. Την ιδέα φέρεται να απορρίπτει ο κ. Αρβανιτόπουλος ως υπερβολική για τη μέση εκπαιδευτική βαθμίδα και βεβαίως, δαπανηρή.
Ελεύθερος Τύπος