Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΞΕΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΡΕΗ ΣΑΣ 'Ω ΓΕΡΜΑΝΟΙ... ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Μήνυμα Τσίπρα στη Γερμανία: "Το δικό σας χρέος διεγράφη - Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά και εσείς το ίδιο"
Mόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μετά τις μάχες ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, που μπορεί να κλυδωνίσoυν ακόμα και την απόφαση του Eurogroup να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του δήλωσε πως με την ομιλία του θέλει να τιμήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε να θυμούνται όλοι τι σημαίνει ναζισμός. Μάλιστα, δήλωσε πως από τον ναζισμό δεν υπέφεραν μόνο οι άλλοι λαοί, αλλά και οι Γερμανοί.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να θυμούνται, σημειώνοντας πως δεν της επιτρέπεται της Ευρώπης να κάνει τα ίδια λάθη. Σημείωσε πως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ορθώς οι λαοί βοήθησαν την Γερμανία να διαγράψει τα χρέη της.

Όπως είπε η συμφωνία που είχε η Γερμανία με την Ελλάδα δεν αφορούσε τις γερμανικές αποζημιώσεις, ούτε και το κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα με ευαισθησία, με ειλικρίνεια και με διάθεση διαλόγου. Ωστόσο, δήλωσε πως το ίδιο περιμένει και από τη γερμανική κυβέρνηση.

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν
πρόκειται να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση από τις αξιώσεις της, αλλά και πως δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα ηθικής. Μάλιστα, σημείωσε πως όσο η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα ξεπληρώσει τα χρέη της και θα τιμήσει τις συμφωνίες της, έτσι θα κληθούν να κάνουν και οι υπόλοιποι, εννοώντας τη Γερμανία.

Το θέμα αυτό συζήτησης στη Βουλή έρχεται την ίδια ημέρα, μετά την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόσο κατά της Αθήνας όσο και προσωπικά κατά του κ. Βαρουφάκη, στον οποίο είπε πως είναι ανόητα αφελής στους χειρισμούς του Τύπου.

Η ξαφνική λοιπόν απόφαση του πρωθυπουργού σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη κατά το Μέγαρο Μαξίμου επιθετική στάση του Βερολίνου και των συμμάχων του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.