Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΑΔΥ


Το Θεατρικό Τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ανασυστάθηκε το 2010, υπήρχε πολύ παλαιότερα, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα να ανεβάσουμε τη Λυσιστράτη σε απόδοση του Κώστα Διαμαντίδη. Για διάφορους λόγους δεν καρποφόρησε εκείνη η προσπάθεια και έτσι μετά από δύο χρόνια το 2012 ανέβηκε το πρώτο μας έργο το "Ίντιαν λέει η μάνα μ'" με σκηνοθέτη τον Γιώργος Σαββίδης . Ένα έργο που παίχτηκε πολλές φορές και εκτός Κατερίνης και αγαπήθηκε απ' όλους.
Το 2014 γίνεται εκ νέου προσπάθεια με νέο σκηνοθέτη τον Χάρη Αμανατίδη να ανέβει η Λυσιστράτη. Έγινε καταπληκτική δουλειά με υπέροχα σκηνικά, και το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε τους θεατές. Όσοι το παρακολούθησαν το συζητούν ακόμη.
Έτσι η θεατρική μας ομάδα μεγάλωσε και έκτοτε αποτελείτε απο 12 ως 14 άτομα.
Ο Χάρης Αμανατίδης με τον μοναδικό σκηνοθετικό του τρόπο και τα υπέροχα σενάρια του ανέβασε το επίπεδο της ομάδας μας που αν και απλοί ερασιτέχνες , εραστές της Ποντιακής διαλέκτου δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει επαγγελματικό.
Το 2016 ανεβάσαμε το συγκλονιστικό έργο "Για ένα ψηλόν ραχίν για μία αροθυμία." Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη. Το έργο που αφορά στην γενοκτονία των Ποντίων παίχτηκε εντός και εκτός Πιερίας πολλές φορές και για πολλά χρόνια.
Το 2017 ανεβάσαμε την κωμωδία " Φέγγος όλη μέρα" ιστορίες καθημερινής ζαντίας.
Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη.
Έργο με πολύ γέλιο που αγαπήθηκε και
παίζετε μέχρι και σήμερα.
Το 2018 ανεβάσαμε το έργο " Λεηλήγουστρα".
Τρία παραδοσιακά παραμύθια του Πόντου που γέμισαν τη σκηνή του θεάτρου με χρώματα, μουσικές και μνήμες παιδικών χρόνων.
Σενάριο- σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη.
Το 2019 ανεβάσαμε το κλασσικό και ταυτόχρονα υπέροχο " Τη τρίχας το γεφύρι".
Σε σενάριο του Θεόδωρου Κανονίδη και σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη. Μια καθ' όλα τρομερή παράσταση που όμως ατύχησε γιατί έτυχε στα χρόνια του κορονωϊού. Σκηνοθεσία Χάρης Αμανατίδης
Το 2020 όσο μας επέτρεψε ο κορονοϊός ανεβάσαμε το " Ποίος είμαι;!" Κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη.
Φέτος , μετά από καραντίνες και αποκλεισμούς από θέατρα και παραστάσεις τολμήσαμε ένα δύσκολο εγχείρημα. Να παρουσιάσουμε τη διαδρομή του Πόντου ανα τους αιώνες. Από τότε που αποικήθηκε μέχρι τη γενοκτονία. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι διδαχθηκαμε στο σχολείο , μια παράγραφο δηλαδή, και ότι ακούσαμε από τους παππούδες μας και που πάντα αφορούσαν τις εξορίες και τον διωγμό. Ευκαρία να δούμε τι πέρασε αυτή η πατρίδα μας , εκεί όπου μεγάλωσαν οι πρόγονοι μας. Μέσα από κείμενα του Χάρη Αμανατίδη (βλέπετε τώρα που τον βρήκαμε δεν τον αλλάζουμε !) Και σκηνοθεσία του ίδιου. Κείμενα με γέλιο όπου χρειάζεται, ιστορικές αναφορές, αναπαραστάσεις μαχών, και συγκίνηση.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέατρο ξέρουν τι κόπος και χρόνος χρειάζεται για να ανέβει μια παράσταση. Τι δώσιμο ψυχής.
Σας παρακαλω στηρίξτε τη θεατρική μας ομάδα και όποιες άλλες υπάρχουν στον τόπο μας. Το θέατρο θέλει ψυχή αλλά δίνει κιόλας.
Σας παρακαλώ στηρίξτε τις θεατρικές ομάδες που έχουν στόχο να κρατήσουν ζωντανή την Ποντιακή μας Διάλεκτο. Το θέατρο είναι ένας τρόπος για να μην πεθάνει και να διασωθεί η γλώσσα των παππούδων μας. Ελάτε και φέρτε και τα παιδιά σας να ακούσουν και να δουν.
Δεν πρέπει να πεθάνει αυτή η διάλεκτος τουλάχιστον όχι στα χρόνια τα δικά μας και των παιδιών μας.
Σας περιμένουμε
Π.Π
(Μαίρη Αραβίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Σπύρος Αναγνώστου , Σοφία Αγαθαγγελίδου)