Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Οι… απίστευτες δημοσκοπήσεις APO TΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Με καθαρό μυαλό

Με αφορμή τις μαζικές, απόλυτα «καθοδηγητικές» δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ιδίως των τελευταίων ημερών γύρω από τα πολιτικά μας πράγματα, σημείωσα αυτά που έγραφε στο blog του «Papaioannou.wordpress.com» ο κ. Γιάννης Παπαιωάννου για την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ της περασμένης Κυριακής, την οποία αποκαλεί «απίστευτη».

Σχολιάζει ο κ. Παπαιωάννου: «Με την ερώτηση που εμφανίζεται πρωτοσέλιδα: Να δώσουμε την ευκαιρία στον Παπανδρέου να κυβερνήσει και το ποσοστό αποδοχής 43,4%, επιχειρείται ο εμπαιγμός και η συκοφάντηση και η μείωση του ρόλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ επιπλέον πρόκειται και για γελοιοποίηση όλων των δημοσκοπικών εταιρειών. Η ερώτηση θα μπορούσε να ήταν: Τι προτιμάτε: Νέα κυβέρνηση Παπανδρέου η τρίτη θητεία Καραμανλή…; Εμφανίζεται μέσω αυτής η κοινή γνώμη όχι να απαντά σε δημοσκόπηση αλλά να αναρωτιέται δίκην κολοκυθιάς: Να δώσουμε μια ευκαιρία στον Γιώργο ή μια τρίτη ευκαιρία στον Καραμανλή; Ως αστεϊσμό θα αναφέρω ότι ο μόνος που θα μπορούσε ένα θέσει μια τέτοια ερώτηση είναι ένα υποθετικό κονκλάβιο επιχειρηματιών και συμφερόντων που κυβερνά την Ελλάδα και σήμερα είναι διχασμένο. Έτσι ερωτά τους υπηκόους του για να ξέρει που να ποντάρει τα χρήματα του.»

Δεν θα αναδημοσιεύσω ολόκληρο το άρθρο, όσο έξυπνο και αληθινό κι αν είναι αλλά θα αναφερθώ χωρίς δισταγμό στη φράση: «Μέσα σε αυτό το γενικό αλληλοδούλεμα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν λάβει μια παραθεσμική εξουσία από τα ίδια τα λειψά μας κόμματα. Έναν ρόλο σε πολλές περιπτώσεις καθοδηγητικό της κοινής γνώμης. Ρόλο που θα έπρεπε να έχουν τα κόμματα, οι φορείς και η διανόηση.»



Δυστυχώς–ή ευτυχώς αφού το πήραμε πλέον χαμπάρι κάποιοι και λογικά θα το πάρουν χαμπάρι και περισσότεροι- δεν είναι μόνο που οι εταιρείες, αμειβόμενες αδρότατα από διάφορα παράκεντρα εξουσίας προωθούν με ανέλεγκτες, μη αντιπροσωπευτικές και «περίεργες» μεθόδους σκέψεις, ιδέες, πρόσωπα, εξελίξεις. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι τα κόμματα, οι εν ενεργεία πολιτικοί, οι φιλοδοξούντες να αναδειχτούν και άπαντες οι περί αυτούς (των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων_) όχι μόνο κάνουν ότι τα πιστεύουν αλλά ΧΑΡΑΣΣΟΥΝ και την πορεία τους βάσει των δημοσκοπήσεων.

Η πρόταση του κ. Παπαιωάνου προς τους αρμοδίους, τα κόμματα και τον ΣΕΔΕΑ, περιλαμβάει το αυτονόητο: την δημιουργία ενός ενιαίου ερωτηματολογίου πολιτικού περιεχόμενου βάση του οποίου θα διεξάγονται αξιόπιστα οι πολιτικές έρευνες στην χώρα μας.

Χωρίς τερτίπια, παραπλανητικές ερωτήσεις, κατευθυνόμενες απαντήσεις, αποκλεισμούς και προωθήσεις. Μέσω διακομματικής συμφωνίας. Μπορούμε να το προωθήσουμε;