Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ -Η Περιφέρεια έδωσε τη λύση

Δίκαιη χαρακτήρισε την απόφαση ο Νομάρχης

Στη δημοσιότητα η απόφαση του Περιφερειάρχη για τη διαχείριση του Μορνιώτικου


Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη για τη διαχείριση του Μορνιώτικου, η οποία βάζει έτσι ένα τέλος, στις διαμάχες που είχαν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα μεταξύ του Δήμου Πέτρας και των Δήμων της Βόρειας Πιερίας που διεκδικούσαν τη χρήση του νερού.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Περιφερειάρχη ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς και η απόφαση βασίζεται στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει προ καιρού το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ τόνισε πως το νερό αναμένεται να δοθεί στη βόρεια Πιερία εντός ολίγων ημερών.

Ο Νομάρχης

Με χθεσινές του δηλώσεις ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου χαρακτηρίζει δίκαια την απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας, πλην όμως εντοπίζει κάποια "τρωτά" σημεία που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου τριβές.

Σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα της απόφασης ο κ. Νομάρχης σημείωσε πως επί εννιά μήνες θα υδρεύεται η βόρεια Πιερία και ο Δήμος Πέτρας, αρκεί ο δεύτερος να ολοκληρώσει τον αγωγό ύδρευσης, επίσης οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια για ύδρευση πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται για διάστημα 9 μηνών με πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και τρίτον η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα δώσει μεν ανάσα στην βόρεια Πιερία αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Σχετικά με τα "τρωτά" σημεία της απόφασης ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε μεγάλη τη διάρκεια άρδευσης, από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου τονίζοντας πως το νερό δεν θα φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Βόρειας Πιερίας παραπάνω από 70 ημέρες, δηλαδή 2,5 μήνες περίπου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πως θα γίνει προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του νερού με χρήση και του νερού από την περιοχή Κεραμίδα και από την περιοχή του δήμου Ελαφίνας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Β. Πιερίας. Το δεύτερο σημείο που εστίασε ο κ. Παπαστεργίου αφορά τη μη πρόβλεψη στην απόφαση της Περιφέρειας της ποσότητας του νερού που θα παίρνει ο ΤΟΕΒ Λόφου και Μηλιάς.

Τέλος, ο Νομάρχης υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ισχύ της απόφασης είναι ότι δεν θα προκύψει απόφαση του ΣτΕ που θα κάνει αποδεκτή την αίτηση αναστολής του έργου, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής που κατέθεσε ο δήμος Πέτρας. Σε εκείνη την περίπτωση το έργο δεν θα λειτουργήσει ποτέ έως ότου τα δικαστήρια αποφανθούν.

Η απόφαση

Η Απόφαση της Περιφέρειας αναφέρει:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ τη λήψη και εφαρμογή των παρακάτω ρυθμιστικών μέτρων στην χρήση των επιφανειακών υδάτων του ρέματος Μορνιώτικου του Ν. Πιερίας για την κάλυψη των αναγκών:

Α) ύδρευσης οικισμών από το Σύνδεσμο Δήμων Νομού Πιερίας και

Β) άρδευσης μέρους αγροκτήματος Κάτω Μηλιάς και Καρυών και μέρους αγροκτήματος Λόφου.

2. Κατά την περίοδο από 16 Σεπτεμβρίου έως και 31 Μαϊου το νερό του ρέματος θα διοχετεύεται μέσω του φράγματος στα διυλιστήρια για την ύδρευση οικισμών από τον Σύνδεσμο Δήμων Νομού Πιερίας.

3. Κατά την περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου η συνολική παροχή νερού του ρέματος θα διοχετεύεται για την άρδευση των ανωτέρω αγροκτημάτων, με την εξής διαδικασία:

- Μέτρηση της συνολικής παροχής του νερού του ρέματος ανάντη του φράγματος, εντός της κοίτης, στη θέση που βρίσκεται σήμερα τεχνητός αναβαθμός.

- Μέτρηση της συνολικής παροχής του νερού του ρέματος κατάντη του φράγματος στη γέφυρα του ασφαλτόδρομου Φωτεινών – Σκοτεινών. Σε περίπτωση που η ποσότητα του νερού, η οποία μετριέται υπολείπεται αυτής που εισρέει στο φράγμα, τότε θα υπάρχει αναπλήρωση της υπολειπόμενης ποσότητας, που θα γίνεται μέσω του αγωγού εκκένωσης του φράγματος.

4. Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ύδρευσης Νομού Πιερίας, έναν εκπρόσωπο του ΤΟΕΒ Μηλιάς και έναν εκπρόσωπο της Ν.Α. Πιερίας θα αναλάβει την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, τις σχετικές μετρήσεις και το χειρισμό (άνοιγμα – κλείσιμο) της δικλείδας ασφαλείας, ώστε να παροχετεύεται για την άρδευση κατάντη του φράγματος ίση ποσότητα νερού, με την ανάντη μετρούμενη. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση Νομάρχη Πιερίας, από εκπροσώπους που θα ορίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

5. Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Νομού Πιερίας και ο ΤΟΕΒ Μηλιάς θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να εξασφαλίζεται συνεχώς και καθόλη την διάρκεια του έτους η οικολογική παροχή στην κοίτη του ρέματος.

6. Η ρύθμιση της χρήσης των επιφανειακών υδάτων του Μορνιώτικου ρέματος έχει ισχύ για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έκδοσης άδειας χρήσης νερού του Μορνιώτικου ρέματος.