Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κόντρα στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων


Έντονη αντιπαραράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Βάσει του συντάγματος ο νόμος που ρυθμίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού «ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».

Αντιδρώντας έντονα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως με τη στάση του στέλνει μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος να συμπεριφερθούν αναλόγως. Συναίνεση για το ΠΑΣΟΚ είναι ή προσχωρείτε στις απόψεις μου αλλιώς δεν προχωρώ στην ψήφιση, πρόσθεσε και το κάλεσε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μετά την πρώτη εφαρμογή του (η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1/1/2011), ας έρθει το ΠΑΣΟΚ, εάν είναι στην κυβέρνηση, «και να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει» συμπλήρωσε. Υποστήριξε μάλιστα πως «όποιος κρατά αυτή τη θέση, ας το ξέρουν οι απόδημοι, απλά δεν θέλει να τους δώσει δικαίωμα ψήφου».

Ωστόσο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης επισήμανε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο. Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο και μάλιστα μεταβατικό: «Θα κάνουμε πειραματισμό, να δούμε πώς πηγαίνει, και μετά θα πάμε σε κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης ο οποίος ήγειρε και θέματα συνταγματικότητας, όπως το εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας της ψήφου. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Από το ΚΚΕ ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πώς θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας. Σκεφτείτε να ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Θα αλλοιώνεται η πραγματική θέληση των Ελλήνων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ