Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Καινοτόμος πρόταση της Νομαρχίας Πιερίας

...στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Πληροφόρηση των επισκεπτών του Ολύμπου και των Πιερίων σε πραγματικό χρόνο



Στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες του Ολύμπου και των Πιερίων μέσω της χρήσης της νέας τεχνολογίας στοχεύει η πρόταση που καταθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Την πρόταση ενέκρινε στη συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας και έχει να κάνει με την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα είναι σε θέση να προσφέρει πληροφορίες στους επισκέπτες σε πραγματικό χρόνο, με έμφαση στην ασφάλειά τους, όσον αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων (χιονοθύελλες, ανεμοθύελλες κ.λ.π.).
Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται να αναπτυχθεί εφαρμογή προσβάσιμη από φορητές συσκευές πλοήγησης που μπορούν διαθέτουν οι επισκέπτες, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φορητοί υπολογιστές, οι υπολογιστές παλάμης και τα εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα είναι δυνητικά χρήσιμα εργαλεία για την περιήγηση του επισκέπτη. Η εφαρμογή, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιεί πληροφορίες γεωγραφικού περιεχομένου (GIS).
Οι φορητές συσκευές ξενάγησης μέσω ενός απλού, κατανοητού και λειτουργικού περιβάλλοντος διεπαφής, θα επιτρέπουν στο χρήστη να αντλήσει χρήσιμες και σε κάποιες περιπτώσεις κρίσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για ζητήματα του ενδιαφέροντός του όπως για την ακριβή θέση του, την ακριβή θέση των μονοπατιών και των καταφυγίων, τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει, τα πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ θα διατίθενται και ειδικότερες πληροφορίες για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς, για συγκεκριμένα μνημεία, εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους άθλησης κτλ.
Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας περιήγησης των επισκεπτών στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση σχετικά με την περιήγησή τους, μέσα από μια λύση που συνδυάζει εύχρηστη, αξιόπιστη και πολύγλωσση εξυπηρέτηση.
Η σύγχρονη τάση στον τομέα της τουριστικής προβολής ενός τόπου θα μπορούσε να συνοψισθεί με την έκφραση “Βρίσκεστε Εδώ”. Η αίσθηση της επιτόπιας παρουσίας μπορεί πλέον να επιτευχθεί με τη χρήση νέας γενιάς τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας, καθώς και γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων. Με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης του ειδικού ιστοχώρου του Φορέα θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί εικονικά στον κάθε χώρο, περίπου με τον τρόπο με τον οποίο θα επισκεπτόταν φυσικά.
Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου εικονικού οδηγού του νομού που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να αναδυθούν εκεί και να αποτελέσουν οι ίδιοι τον ξεναγό του εαυτού τους.

Το έργο αποτελείται από τις παρακάτω φάσεις:
1. Καταγραφή Τουριστικών Αξιοθέατων – Δομών – Υπηρεσιών που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του νομού και τελική επιλογή των σημείων – εκτάσεων που θα προβληθούν.
2. Παραγωγή Γεωαναφερμένου & Αναδυόμενου Πολυμεσικού Υλικού Υψηλής Ανάλυσης για τα Αξιοθέατα – Υπηρεσίες και Ενσωμάτωσή του στο ΓΠΣ.
3. Ανάπτυξη ΓΠΣ -GIS
4. Ανάπτυξη Τουριστικού Portal
5. Ανάπτυξη Τουριστικής Φωνητικής Πυλής
6. Trip advisor: Ανάπτυξη έξυπνου (intelligent) υποσυστήματος προσωποποιημένων (customized) τουριστικών προτάσεων
7. Ενέργειες Προβολής και Δημοσιότητας

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” , η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ως δικαιούχος και φορέας υλοποίησης υπέβαλε Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ) με τίτλο “ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟ MOBILE NAVIGATION MODULE στον ΟΛΥΜΠΟ και στα ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ και ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ – Χρήση Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος και Γεωαναφερμένου Αναδυόμενου Πολυμεσικού Περιεχομένου”, στο Ε.Π. “ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ”, Πρόσκληση 04_2.1.
Ο προϋπολογισμός είναι 1.200.000 + 228.000 ΦΠΑ= 1.428.000 και χρηματοδοτείται 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ”.