Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

HELLENIC SOCIETY “PAIDEIA”
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΠΑΙΔΕΙΑ”
Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ


Η Ελληνική Εταιρεία “ΠΑΙΔΕΙΑ” Ν. Πιερίας ιδρύθηκε σαν παράρτημα του οργανισμού Hellenic Society “PAIDEIA”. Έχει σαν σκοπό να συνδράμει και να υποστηρίζει ιδρύματα, σχολεία, σχολές και πανεπιστήμια τα οποία θέλουν να εντάξουν στα προγράμματα των σπουδών τους μαθήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της αρχαίας ιστορίας, της αρχαίας σκέψης, της ελληνικής γλώσσας και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο γεννήθηκαν οι ιδέες.
Για τους σκοπούς αυτούς προγραμματίζουμε κάθε χρόνο μικρούς θερινούς κύκλους σπουδών στον χώρο της αρχαίας πόλης του Δίου και του Ολύμπου. Έχουμε την επιμελητειακή φροντίδα των προγραμμάτων εξασφαλίζοντας καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κτήρια φιλοξενίας, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συνοδεία, διατροφή των φοιτητών, περίθαλψη και ψυχαγωγία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών οργανώνονται εκπαιδευτικές αποστολές με τη συνοδεία καθηγητών στους χώρους της Βεργίνας, της Πέλλας, των Φιλίππων και των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης.
Για πρώτη φορά φέτος θα οργανωθεί πορεία και διαβίωση στον ορεινό όγκο του Ολύμπου με διαμονή στα καταφύγια της ανατολικής πλευράς του βουνού ακολουθώντας την ίδια πορεία του διεθνούς αγώνα “OLYMPUS MARATHON”.
Τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό των σπουδών έχει ο κύριος Παντερμανλής με τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για τα μέλη της Εταιρείας μας έχει ιδιαίτερη σημασία ο χώρος διδασκαλίας και διαμονής να είναι ο χώρος του Δίου και του Ολύμπου. Δυστυχώς δεν διαθέτουμε στην περιοχή ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιωτικά καταλύματα. Το Ελληνικό Δημόσιο θέλοντας να πληροφορηθεί τις δράσεις μας, τα σχέδια και τις προοπτικές μας, απέστειλε πρόσκληση για να παρουσιάσουμε το έργο στη Βουλή των Ελλήνων. Η παρουσίαση έγινε στις 18 Ιουνίου του 2008 και δόθηκαν υποσχέσεις από εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι το έργο μας θα μπει υπό την προστασία του Ελληνικού Δημοσίου.
Από τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού κράτους έχει καθοριστεί καταρχήν ένας χώρος τριάντα στρεμμάτων και σε βάθος μιας πενταετίας θα επεκταθεί παραχώρηση διακοσίων πενήντα στρεμμάτων για το εκπαιδευτικό πάρκο Παιδείας και Ολύμπου, των οποίων ο προγραμματισμός και η μελέτη του έργου άρχισε τη δεκαετία του ’90.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ανέγερση ενός ξενώνα, μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και μιας ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιοθήκης, κοντά στις εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ.
Οι δράσεις μας στο Δίον έχουν σαν σκοπό να συμπληρώσουν την παιδεία των φοιτητών ξένων πανεπιστημίων αλλά και να φωτίσουν μια άλλη πλευρά των αυριανών πολιτών του κόσμου μέσω των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού του Γένους των Ελλήνων .
Το Διοικητικό Συμβούλιο