Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Οι θεματοφύλακες των αναμνήσεων»,

Μια αξιόλογη μαρτυρία της θεμελίωσης της ελληνικής Ομογένειας στη Βραζιλία αποτελεί το βιβλίο της Βασιλικής Κωνσταντινίδου, «Os guardioes dαs lembrancas - Οι θεματοφύλακες των αναμνήσεων», που εκδόθηκε με την υποστήριξη του Σ.Α.Ε., Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και πορτογαλικά),με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η οποία περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες και περιπέτειες Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στη βραζιλιανική γη και ρίχνει φως στην πορεία τους στη νέα πατρίδα, μέσα από τα βιώματά τους και την ίδρυση των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων.

«Το βιβλίο της Βασιλικής Κωνσταντινίδου είναι ένα εξαιρετικό έργο, που αποτυπώνει την υπερηφάνεια της ελληνικής ψυχή, ενώ αποτελεί μία συμβολή στη διατήρηση της μνήμης. Αποτελεί επίσης ένα καλό παράδειγμα, που ελπίζουμε να κινητοποιήσει και άλλους ερευνητές ώστε να μελετήσουν την ελληνική διασπορά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής», τόνισε ο Συντονιστής της Περιφέρειας Νικηφόρος Νικολαϊδης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, εκτός από τον κ. Νικολαϊδη, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ταράσιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σάο Πάολο, Ε. Παϊζης-Παραδέλλης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος ομογενών.