Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Εν μέσω οικονομικής κρίσης κατατέθηκε στη βουλή, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Σιούφα, τροπολογία που προβλέπει ότι η βουλή θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα επαγγελματικά ταμεία των βουλευτών που θα επιλέξουν να μην εξασκούν το επάγγελμά τους. Θα καλυφθούν μάλιστα αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές από τον περυσινό Αύγουστο.

Η διάταξη περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και επαναφέρει ένα καθεστώς που ίσχυσε επί μια πενταετία (2003-2008), όταν ήταν σε ισχύ η συνταγματική διάταξη για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών με την αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης το 2008, διαπιστώθηκε στο διάστημα που πέρασε ότι πολλοί βουλευτές επιλέγουν να μην κάνουν χρήση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος.

Έτσι η Βουλή καταργεί τώρα προηγούμενη διάταξη με την οποία καταργούσε την υποχρέωση της Βουλής να πληρώνει για λογαριασμό του βουλευτή τις ασφαλιστικές του εισφορές και αναδρομικώς από τον περυσινό Αύγουστο θα καλυφθούν από τη Βουλή.




Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της βουλής, την περίοδο που ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, το ποσό για τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών ανερχόταν σε 400 χιλιάδες ευρώ.

«Έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Πρότεινα και έρχεται αυτή η διάταξη, κατά τρόπο ευθύ, να συζητηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Πιστεύω είναι σωστή διάταξη και δίκαια ρύθμιση ώστε να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, βουλευτές, έναντι συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής , εισηγητής της ρύθμισης, κ. Σιούφας.