Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Όταν κάποιος συνδέεται στο internet θέλοντας να ψάξει για κάτι ο συνήθης τρόπος είναι το Google η κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που αν ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο για αγορά και όχι γενικές πληροφορίες, τα επονομαζόμενα ευρετήρια (στα αγγλικά directories) είναι πολύ χρήσιμα.

Ένα διαδικτυακό ευρετήριο είναι λοιπόν ένα κοινό site που αφιερώνει όλες του τις σελίδες σε ένα θέμα η σε μια γεωγραφική περιοχή. Ο σκοπός τέτοιων σελίδων είναι η συλλογή αντικειμενων με παρομοια φύση η την προβολή ιντερνετικών διευθύνσεων από εμπόρους με παρομοιο αντικειμενο. Έτσι η πλοήγηση στο δίκτυο όταν ψάχνεται για κάτι πολύ συγκεκριμένο διευκολύνεται σημαντικά. Υπάρχουν επίσης ευρετήρια που αφορούν περισσότερες από μια κατηγορίες αλλά εκεί μάλλον χάνεται το νόημα για το όποιο δημιουργήθηκαν τα ευρετήρια.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν τα ευρετήρια αυτοκίνητων. Εκεί κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με τα αυτοκίνητα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πχ διθέσια. Σε ένα τέτοιο site θα μπορούσαμε να έχουμε κατηγορίες προφανείς όπως η μάρκα, το μοντέλο αλλά και λιγότερο προφανείς όπως που να βρείτε ανταλλακτικά και ποιος να σας τα τοποθετήσει.

Στο ιντερνέτ θα βρούμε και πολλά ευρετήρια που αφορούν γεωγραφικές περιοχές. Πιθανόν να υπάρχει ήδη κάποιο για την περιοχή που κατοικείτε. Συνήθως οι υπεύθυνοι συλλέγουν εκεί σημεία ενδιαφέροντος, εστιατόρια και την τοποθεσία δημοσίων υπηρεσιών. Στην Βρετάνια σε ανάλογα ευρετήρια μπορείτε επίσης να πληρώσετε τα δημοτικά σας τέλη, να κάνετε κρατήσεις σε σχετικές εκδρομές και να προμηθευτείτε σχετικά βιβλία.

Ένα εμπορικό ευρετήριο τώρα είναι ένα εναλλακτικός χρυσός οδηγός. Αν είστε οι δημιουργοί του, Διαλέγετε μια κατηγορία και συλλέγετε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Η δύσκολη δουλεία είναι η ανάγκη για συνεχή ανανέωση του περιεχομένου είτε από εσάς είτε από τους ιδίους τους επαγγελματίες. Φυσικά η εύρεση οποιουδήποτε ευρετηρίου είναι δουλεία των παλιών καλών μηχανών αναζήτησης όπως το Google