Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Dεν ήταν πέτρα από την σελήνη..!!

Το Rijksmuseum του Άμστερνταμ, που κατέχει ανυπολόγιστης αξίας έργα του Ρέμπραντ και του Βερμέερ, πίστευε ότι είχε στις συλλογές του μια πέτρα που είχαν φέρει οι αστροναύτες από τη Σελήνη το 1969, όμως αυτή δεν ήταν παρά ένα κομμάτι απολιθωμένου ξύλου, όπως έγινε γνωστό από το Μουσείο.

Το Rijksmuseum, το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας, είχε κληρονομήσει την πέτρα το 1991 μετά το θάνατο του ολλανδού πρώην πρωθυπουργού Βίλεμ Ντρέες, που την είχε λάβει το 1969 από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ολλανδία, Ουίλιαμ Μίντεντορφ.

Η πέτρα, που το μέγεθος της είναι όσο ένα σπιρτόκουτο, είχε δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 1969, με την ευκαιρία μιας περιοδείας στη χώρα των τριών αμερικανών αστροναυτών που πάτησαν το πόδι τους στην Σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969.

"Όταν το λάβαμε, το ασφαλίσαμε στο ποσό των 100.000 φιορινιών - περίπου 50.000 ευρώ σήμερα - δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ξάντρα βαν Γκέλντερ, αρχισυντάκτης του εσωτερικού περιοδικού του Μουσείου, που έκανε έρευνα για την πέτρα αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς "δεν αξίζει περισσότερα από 50 ευρώ" , πρόσθεσε η βαν Γκέλντερ, ο οποία ειδοποιήθηκε από έναν ειδικό σε διαστημικά θέματα που είχε πολλές αμφιβολίες για το πως η ΝΑΣΑ αποφάσισε να αποχωριστεί, λίγο χρόνο μετά την πρώτη προσσελήνωση, ένα από τα σπάνια σεληνιακά πετρώματα που είχαν φέρει οι αστροναύτες στην γη.

Οι γεωλόγοι και οι ειδικοί στα πετρώματα, του ελεύθερου πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν πέτρα από την σελήνη, τόνισε η Γκέλντερ.