Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Παίρνουν πίσω από τώρα τις παροχές που υποσχέθηκαν

Στον αέρα και επισήμως βρίσκονται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Παπανδρέου ο οποίος από τη μια μεριά υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και από την άλλη το οικονομικό του επιτελείο ανακαλύπτει α «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του Κράτους, ώστε να τις επικαλεστεί σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές για να πάρει πίσω το πρόγραμμα της παροχολογίας. Σήμερα η εφημερίδα το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι χθες ο Παπακωνσταντίνου υπέβαλε ερώτημα στον υπουργό Οικονομίας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για κρυφό δανεισμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του έτους. Τέτοιος δανεισμός δεν υπάρχει λένε από την πλευρά του Παπαθανασίου, θεωρείται βέβαιο όμως ότι στο ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να αποδείξουν με λογιστικά τερτίπια το αντίθετο με διττό στόχο : α) να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και τον Καραμανλή και β) να καταγγείλουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους λόγω του ... κρυφού δανεισμού που δήθεν ανακάλυψαν.
Ο Καραμανλής έχει ζητήσει προσεκτικούς χειρισμούς στο θέμα καθώς πιστεύει ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδομήσει πλήρως τον Παπανδρέου και να αναδείξει την κρυφή του ατζέντα. Ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα το κλίμα έχει αρχίσει να αναστρέφεται και επισήμως πλέον από τη Νέα Δημοκρατία (σς ο Ζαγορίτης σε χθεσινή του συνέντευξη) λέγεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία την Κυριακή.
Στην Ιπποκράτους μέσα στον πανικό τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν και τη στρατηγική τους για τις εμφανίσεις του Παπανδρέου. Από τη μια μεριά τον κρύβουν βλέποντας ότι κάθε φορά που βγαίνει στο μπαλκόνι ή αντιπαρατίθεται δημόσια με δημοσιογράφους, χάνει σημαντικά αλλά από την άλλη αναγκάζονται να τον εμφανίζουν όταν διαπιστώνουν ότι ο Καραμανλής κυριαρχεί στα κανάλια. Αυτό συνέβη χθες το βράδυ όπου στο Alter παιζόταν η πολύ καλή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Χατζηνικολάου και στα άλλα κανάλια παίζονταν εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες του πρωθυπουργού σε Ρόδο και Μυτιλήνη.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Παπανδρέου μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβη, τον έβαλε να κάνει δήλωση μέσα στα δελτία ειδήσεων ώστε να καταγραφεί η παρουσία του και να μην μονοπωλεί ο Καραμανλής την επικαιρότητα. Παράλληλα, στην Ιπποκράτους διαπιστώνουν τώρα ότι υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη όταν αποφάσιζαν να μη δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο αρχηγός τους και να μην τοποθετηθούν αφίσες στους δρόμους.
Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων τους ήταν να γεμίσουν η Αθήνα, οι εθνικές οδοί και τα αστικά κέντρα με αφίσες του Καραμανλή, να κυριαρχήσει ο πρωθυπουργός στα κανάλια και να διατυπωθούν δημοσίως αντιδράσεις δημοσιογράφων για την άρνηση του Παπανδρέου να τους παραχωρήσει συνέντευξη. Για παράδειγμα, ο Πρετεντέρης, η Τρέμη και ο Τσίμας απορούσαν δημοσίως με τη στάση του Παπανδρέου ενώ ο Χατζηνικολάου στη συνέντευξή του με τον Καραμανλή έλεγε ότι «δυστυχώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δώσει συνέντευξη», κάτι που έπιασε ο πρωθυπουργός και καταφέρθηκε εναντίον του Παπανδρέου αναδεικνύοντας παράλληλα και την άρνησή του για δεύτερο ντιμπέιτ.
parapolitika.gr