Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΠΙΕΡΙΑ


Το Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (όπου μετέχουν συνολικά 5,5 χιλιάδες σύνεδροι) έχει οριστεί να εκλέξει το νέο αρχηγό του, στις 7 Νοεμβρίου. Από την Πιερία συμμετέχουν συνολικά 55 σύνεδροι. Αν και εφόσον η εκλογή του προέδρου γίνει από το Συνέδριο και όχι από τη βάση του κόμματος (στα πρότυπα εκλογής προέδρου του Πα.Σο.Κ.), στους 55 συνέδρους περιλαμβάνονται: ο βουλευτής της Ν.Δ. στο νομό μας, όλοι οι πρώην βουλευτές Πιερίας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο Νομάρχης, οι εν ενεργεία δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης Νομαρχιακοί Σύμβουλοι (εφόσον δεν εκπροσωπούν άλλον φορέα, όπως πχ ο Αντώνης Μπάσδρας που θα συμμετάσχει με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΟΔΕ), καθώς και πρόεδροι συλλόγων και Φορέων της Πιερίας.

Στην Πιερία, παραμένει ρευστό το τοπίο, αφού οι περισσότεροι εκ των συνέδρων, κρατούν στάση αναμονής, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες. Σίγουρα πάντως, κάποιοι εξ αυτών θα κατασταλάξουν, αφού πρώτα «διαπραγματευτούν» με το περιβάλλον των υποψηφίων προέδρων, διεκδικώντας να παίξουν ρόλο τουλάχιστον στο νομό μας, την επομένη της εκλογής του νέου προέδρου.
Κλειστά τα χαρτιά του, για τον ποιον θα υποστηρίξει, κρατάει προς το παρόν ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την καλή σχέση που έχει με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την πρόθεση να υποστηρίξει (αν βέβαια υπάρξει ποτέ αυτή) την επιλογή του Κ. Καραμανλή. Άγνωστη παραμένει επίσης, η στάση των τέως βουλευτών Γ. Κωνσταντόπουλου και Αντ. Καρπούζα, οι οποίοι επίσης μπορούν να διαδραματίσουν, αν όχι καθοριστικό, πολύ σημαντικό ρόλο στην επιρροή των συνέδρων της Πιερίας ή των πολιτών εφόσον η διαδικασία είναι ανοιχτή.

Πέρα από εκείνους που είτε περιμένουν την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων ή την κατάληξη των «διαπραγματεύσεών» τους, κάποιοι από τα «στρατόπεδα» του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη, έχουν ξεκινήσει τον «εσωκομματικό» τους αγώνα.
Η κ. Μπακογιάννη, φαίνεται να έχει την αποδοχή σημαντικού αριθμού στελεχών (και συνέδρων) της παράταξης, οι οποίοι ουδέποτε έκρυψαν την προτίμησή τους σ’ αυτήν, ακόμη και τις ημέρες της παντοδυναμίας του απερχόμενου προέδρου.
Ο πρώην βουλευτής Νίκος Κάκκαλος, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρώην υπουργού Εξωτερικών, όπως και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αντώνης Μπάσδρας, καθώς και ο υπεύθυνος τύπου της ΝΟΔΕ, Λευτέρης Μωυσιάδης. Στους ένθερμους υποστηρικτές της Ντόρας, συγκαταλέγονται ακόμη, τουλάχιστον τέσσερις δήμαρχοι του νομού μας, οι οποίοι εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2006, καθώς και δύο εκ των πολιτευτών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές του 2009.
«Κλειδί» πάντως για τον αριθμό των συνέδρων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την κ. Μπακογιάννη, είναι και η τελική απόφαση για υποψηφιότητα ή μη, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χαίρει μεγάλη εκτίμησης στον «σκληρό πυρήνα» των κομματικών στελεχών της παράταξης.

Βέβαια, πέρα από τους ένθερμους υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη, είναι και εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας από την πρώην υπουργό Εξωτερικών. Ως ο πιο φανατικός «αντι-ντορικός» στο νομό μας, εμφανίζεται ο Βαγγέλης Πολύζος. Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο «Ράδιο Ενημέρωση», τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ευριπίδη Στυλιανίδη, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο κακούργημα που μπορεί να γίνει στην παράταξη, είναι να δοθεί το κόμμα στην Ντόρα Μπακογιάννη», τονίζοντας ότι πρέπει το κόμμα να επιλέξει κάποιον από τη γενιά των 40άρηδων, όπως έπραξε και το 1996 εκλέγοντας στην προεδρία τον Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, επίσης διαθέτει έναν ευρύ κύκλο φίλων στην Πιερία, ο οποίος τον είχε υποστηρίξει με θέρμη όταν αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία το 1993, ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη. Παρόλα αυτά αν και φέρονται να έχουν επιρροή σε μια σημαντική μερίδα πολιτών, ελάχιστο είναι το έρισμα τους στον σκληρό πυρήνα του κόμματος, ο οποίος δείχνει να μην έχει ακόμη διαγράψει από το υποσυνείδητό του, τις τότε επιλογές του πρώην υπουργού.
Σε ότι αφορά τις άλλες δύο πιθανολογούμενες υποψηφιότητες, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Άρη Σπηλιωτόπουλου, δεν υπάρχουν ακόμη στελέχη που να έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ αυτών, ενώ η υποψηφιότητα Π. Ψωμιάδη σχολιάζεται σκωπτικά, αφού θεωρούν ότι ο μόνος στόχος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης είναι να εξασφαλίσει μια θέση στα τηλεοπτικά πάνελ που θα στηθούν.
ΑΠΟ eptanews.gr